Boktips i väntan på våren

Ju närmare den varma årstiden vi kommer, desto mer börjar nog de flesta av oss längta efter att få lägga i båten. Men kylan verkar inte riktigt vilja släppa taget om Sverige ännu, så i väntan på att isen ska smälta kan det ju vara mysigt att krypa upp i soffhörnet med en god bok och åtminstone drömma sig bort till sommarens båtliv. Därför tänkte vi tipsa om några intressanta böcker med båttema.


Foto:

Norstedts stora bok om segling
En inspirerande, pedagogisk och rikt illustrerad bok, som vänder sig både till nybörjare och mer rutinerade seglare. Boken är skriven av två norska kappseglingsveteraner, tillika journalister, författare och fotografer, vars ambition är att öppna upp seglingssporten för fler och samtidigt göra den roligare och säkrare för de som redan är aktiva. Norstedts stora bok om segling behandlar allt från baskunskaper kring säkerhet, navigation och manövrering till segling i hårt väder och segel- och riggtrim. Boken innehåller även ingående sektioner om bland annat jollesegling och kappsegling för såväl erfarna som nya seglare. Allt lättillgängligt presenterat tillsammans med över 700 illustrationer och fotografier från skandinaviska farvatten. På det stora hela en bok som alla seglingsintresserade kan ha glädje och nytta av.

Mot vita havet – med segelbåt på Dödens kanal
Den skotskättade svenske seglaren och journalisten Dougald Macfie ville göra något annorlunda, så han bestämde sig för att segla från Sankt Petersburg till Vita havet – via ett av världens mest svårtillgängliga sjö- och kanalsystem. Under resans gång får Macfie tampas med rysk byråkrati, lotskrav och språkliga hinder och det märks tydligt att dessa är outforskade vatten för nöjesseglare – Macfie möter bara en enda segelbåt under hela färden. Men den 800 km långa seglatsen blir ett kulturhistoriskt äventyr, som tar honom genom gigantiska slussar, Karelens orörda skogar, fyra världsarv och inte minst, titelns dödsföraktade, handgrävda kanal, där tiotusentals ryssar miste livet under Stalins herravälde.

Nio liv – om konsten att överleva i skärgården
Skärgårdsstiftelsens vänbok 2013, Nio, liv, ger oss en inblick i hur det är att leva och överleva i skärgården. Boken har fått sitt namn efter den gamla indiska fabel som förtäljer historien om kattens nio liv – och för att klara det ofta tuffa livet i skärgården måste man på sätt och vis också ha ”nio liv”. I boken får vi möta nio skärgårdsbor som har anpassat sig till livet i skärgården på både kreativa och fantasifulla sätt. Alla har sin egen historia att berätta och många är riktiga tusenkonstnärer. Bland annat får vi stifta bekantskap med Tom Granström på Ornö, som är både skogshuggare, tillsynsman, fyrvaktare, sjöräddare, krigsseglare, vrakbärgare, redare, maskinchef, bogserbåtsskeppare – och drevkarl åt en greve.

En annan person vi får lära känna är handelsmannen Tommy Pettersson, som började sitt skärgårdsliv i Utö Livs brödhylla, i en vagga gjord av en Wasa husman-kartong. Idag driver han en av skärgårdens få året-runt-öppna handelsbodar. Vi får även träffa Per-Oskar Eriksson, en av Sveriges nio båtbyggarmästare, som bygger och renoverar träbåtar på Ingmarsö. Och på gården Stegsholm på Gålö driver Åse Borg jordbruk tillsammans med sin stora familj och fyrtio mjölkkor. Varje vår lockas nio tusen storstadsbor till gården för att se korna ta sina första sprittande hopp i gräset när de släpps ut på grönbete. Valborgsmässoafton 1960 träffade Stockholmstjejen Ingalill Wikström en fiskargrabb på Möjas legendariska dansbana. Kärleken fick henne att flytta hit och idag driver hon ett av öns sjuttio företag. Vilket kanske är svenskt rekord då Möja endast har 250 invånare. Samtidigt visar det ganska tydligt hur handlingskraftiga skärgårdsborna är.

Juridik ombord
Här har vi en riktig ”bra-att-ha-bok”, som tar upp allt som har med båtar och juridik att göra – exempelvis vad som gäller när du ska köpa, sälja, hyra eller hyra ut en båt, samt information om försäkringar, besiktning, import och export, tvister etc. Ett utmärkt hjälpmedel för alla som befattar sig med någon typ av båtaffärer och vill ha koll på allt det lagliga för att undvika praktiska och ekonomiska bryderier. Boken är skriven av Lars Häller, jur.kand., som driver juridiska byrån Båtjuristen.se och även skriver om båtjuridik i olika båttidningar.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *