Fästingguide ska hindra TBE-smitta

De fästingar som kan sprida den otäcka och svårstoppade sjukdomen TBE sprider sig över landet. Det enda sättet att få kontroll på sjukdomen är att se till att inte få en fästing, eller att vaccinera sig. Med ny teknik ska det bli lättare att få kontroll på vart riskområdena ligger, och därmed kunna vidta nödvändiga åtgärder i tid.


Foto:

Fästingar är inte enbart ett otyg för den som råkar ut för dem. De är också farliga. Flera olika sjukdomar sprids av fästingen, inte minst den så fruktade sjukdomen TBE. För att stoppa spridningen av denna obotliga sjukdom och uppmärksamma folk på var TBE-smittan finns har nu Baxter lanserat en applikation för iPhone och Androidmobiler kallad Fästingguiden.

TBE
TBE är en form av hjärnhinneinflammation, och den som fått det kan inte få något bot av dagens sjukvård. Det enda som hjälper är att mota Olle i grind – genom vaccination eller genom att undvika att få fästingar. Det tar mellan en och två veckor att få symptom av sjukdomen. De vanligaste symtomen är feber och svår huvudvärk. I vissa fall förekommer även kramper och personen i fråga kan i värsta fall bli förlamad. De allra flesta klarar av sin sjukdom på egen hand, men det händer att permanenta besvär uppstår. Dessa besvär kan bestå i problem med minnet, trötthet och en bestående förlamning.

Större område
Förr var det område där fästingar med TBE-smitta fanns ganska begränsad. Sedan långt tidigare har det till exempel varit ett elände med smittan i Stockholms Skärgård. Idag är dock TBE-smittan närvarande vid ett större område, ett område som ökar med tiden. Risken är också stor att spridningen blir än större i år. Forskarna tror på ett riktigt fästingår, då många fästingar klarat sig fint under det tjocka snötäcket under vintern. Här nedan ser du vilka områden som numera kan anses ha fästingar med TBE-smitta.

Fästingguiden
I Fästingguiden som nu lanseras som en applikation som kan laddas ner till Iphones och Androidtelefoner finns råd och rön. Här anges om bäraren av telefonen befinner sig i ett TBE-område och var det går att få vaccin mot sjukdomen. Det kan handla om en vårdcentral eller en vaccinbuss eller vårdbåten. Det finns även en kalender med påminnelsefunktion som uppmanar bäraren att vaccinera om sig när så är dags. Vaccinet behöver tas i tre omgångar för att ge bästa effekt. Sedan behövs en återvaccinering vart tredje år. För de personer som befinner sig i ett riskområde är det värt att låta vaccinera sig, eller åtminstone vara varlig med att utsättas för risken att få en fästing.

Riskområden
Stockholm – skärgård och kuster
Södermanland – skärgård och kuster. Mälarens östra och mellersta delar.
Uppland – skärgård och kuster. Mälarens östra och mellersta delar.
Östersjökusten – Kalmar, Blekinge, Österlen,
Gotland – Fårö, Gotska Sandön, Karlsöarna
Vätterns kuster
Vänerns kuster
Västkusten – området mellan Göteborg och Strömstad

För mer information om TBE: http://www.borrelia-tbe.se/.
Mer infom om Fästingguiden hittar du på: http://fasting.nu/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *