Fylla på sjön fortfarande vanligt

Trots skärpta lagar och en sänkt promillegräns för sjöfylleri, inkommer det fortfarande många rapporter om berusade båtförare. Enligt färska undersökningar från Svenska Livräddningssällskapet och Trygg-Hansa har hela 36% av svenskarna uppmärksammat onyktra båtförare på sjön. Ännu fler är det som helt saknar kunskap om vilka lagar som faktiskt gäller angående sjöfylleri.


Foto:

Oroande siffror
Av de personer som deltog i Trygg-Hansas och Svenska Livräddningssällskapets undersökningar svarade 4 av 10 att de stött på berusade båtförare. Värst var det i Gävleborgs län där hela 50% uppgav att de råkat på onyktra förare på sjön. Men både i Värmlands och Stockholms län var det nästan lika illa – där svarade 45% att de hade sett fulla båtförare. Av de tillfrågade saknade dessutom inte mindre än 6 personer av 10 kunskap om vilken promillegräns som gäller till sjöss. Hela 14% uppgav också att de inte brukar använda flytväst på sjön. Kombinationen är oroväckande. 2011 steg nämligen antalet drunkningsolyckor från småbåtar till 40 stycken, jämfört med 29 stycken föregående år. Många av dessa olyckor skedde dessutom i direkt relation till intag av alkohol ombord.

Ny promillegräns för sjöfylleri
Den 1 juni 2010 infördes en ny gräns för sjöfylleri som ligger på 0,2 promille och gäller för båtar på över 10 meter – eller för båtar som kan uppnå mer än 15 knop i hastighet. Om båten inte uppfyller något av dessa kriterier gäller fortfarande den gamla lagen där man upp till gränsen för grovt sjöfylleri från fall till fall bedöms efter sin förmåga att hantera båten. Den som ertappas med att vara berusad på sjön riskerar böter eller upp till sex månaders fängelse. Grovt sjöfylleri, som räknas från 1,0 promille, kan däremot leda till fängelse i ända upp till två år. Sjöfylleri kan dessutom leda till att bil-körkortet dras in. Och det är inte enbart föraren som kan råka illa ut – även den som exempelvis sköter navigeringen eller någon annan essentiell uppgift som härrör till säkerheten ombord kan åtalas för sjöfylleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *