Konkursen ett faktum för Najad

Den 9 augusti försattes Najadvarvet i konkurs av Uddevalla Tingsrätt, efter att styrelsen i bolaget lämnat in en konkursansökan. Orsaken var en akut likviditetskris och företaget ansågs inte stå att rädda.


Foto:

I ett pressmeddelande daterat 9 augusti meddelar Najadvarvets styrelse att de ansökt om företagets konkurs till Uddevalla Tingsrätt. Ansökan har bifalltits. Orsaken är de trångmål företaget drivits med en längre tid och en ytterligare nedgång i orderböckerna.

40 verksamhetsår
I fyrtio år har båtar tillverkats på Najadvarvet, både för den svenska och den utländska marknaden. Grundaren Bernt Arvidsson kom att driva ett framgångsrikt koncept som ledde till en säker utveckling. Med tiden kom Najadvarvet att bli en av Sveriges mest kända segelbåtstillverkare. Över två tusen segelbåtar har tillverkats på plats i de två fabrikerna vid Henån och i Åmål. De varumärken som Najadvarvet har stått för är Maxi Yachts och Najad.

Såldes
År 2006 sålde så Bernt Arvidsson sitt livsverk till en holländsk ägare. Den nya ägaren satsade friskt på en expansion, en expansion som kom att slå fel. Flera felsatsningar gjordes och finanskrisen år 2008 spädde på problemen i företaget. År 2009 kom en ny huvudägare in i bilden. Det är Animatrix, som i skrivande stund står för 90 % av aktierna i konkusbolaget. Animatrix sköt in en hel del kapital och försökte få bolaget på fötter igen. Det var dock redan för sent. Företaget var redan så i botten, att förutsättningarna för att få bolaget på fötter igen inte fanns. Den nya ledningen har vänt på varenda krona och varenda möjlighet. Men med så mycket tvister i bagaget och en så osäker segelbåtsmarknad har insatserna inte resulterat i någon lönande verksamhet.

Få drabbade
En konkurs kommer aldrig lägligt för ett företag. Men för de företag och privatpersoner med intresse i Najadvarvets verksamhet har det ändå varit bästa möjliga tid för ett konkursbeslut. Det är få kunder som blir drabbade av konkursen. Konkursbeslutet kom i en tid då säsongens beställning av båtar i princip levererats till de kunder som köpt dem. Personalen har fått sin lön och genom lönegarantin lär förutsättningar finnas för att de ska få det avtalsenligt fortsättningsvis också. Samtidigt är leverantörsskulderna som lägst under den här tiden på året, då konkursbeslutet togs.

Verksamheten kvar?
Trots konkursen hoppas styrelseordförande Hans Johansson att verksamheten på Najadvarvet ändå ska kunna drivas vidare. Hur detta kommer att se ut står idag skrivet i stjärnorna. Förhoppningsvis hittar konkursförvaltaren uppköpare till hela eller delar av verksamheten.

 

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *