Namnet på SWE 96 är Järv

Vid sitt officiella party för SWE 96 idag tillkännagav Victory Challenge namnet på den nya båten för 32a America’s Cup. Den heter Järv – som också är namnet på ett av de minst kända rovdjuren, som är anmärkningsvärt stark för sin storlek och beskrivs som slug.


En järv är lätt, väger bara 10-30 kilo, och är inte mer än 70-110 centimeter lång. Ändå är den känd för att besegra betydligt större djur.

Genom att döpa SWE 96 till Järv fortsätter Victory Challenge sin tradition att hämta namn från naturen för sina America’s Cup-båtar. De två båtar som byggdes för Auckland döptes till Örn (SWE 63) och Orm (SWE 73).

Men bortsett från namnvalen och att de tillhör America’s Cup-klassen finns det inga likheter mellan ursprungsversionerna av båtarna. (Även klassreglerna har förändrats sedan Auckland).
– I varje enskild detalj på båten har det gjorts framsteg, inget är från de gamla båtarna, säger Mani Feers som tillsammans med sin far German Frers lett designteamet.

Att Victory Challenge denna gång valt att bygga en ny båt – inte två – har ställt andra krav på designteamet och på utvecklingsprogrammet. För utvecklingen har SWE 63 och SWE 73 använts. Initialt för att anpassa dem efter de nya klassreglerna. Men fortsättningsvis – under hösten 2006 – för att testa nya lösningar för rigg, segel och däcklayout.
– Därmed kunde vi för båtbygget fokusera på skrovet. Det är designat för de förhållanden som vi väntar oss i Valencia. Vi satte målet högt, att skapa det perfekta redskapet.
– SWE 96 är ett bra verktyg för matchracing. Vi har designat henne för att vara lätt att manövrera och snabb att accelerera, säger Mani Frers.

Det tar dock tid tills dess ett seglingsteam får ut maximalt av en så avancerad konstruktion som en ny America’s Cup-båt.
– Det vi har sett hittills av SWE 96 är mycket lovande. Båten utvecklas för varje dag.

Här är viktigaste fakta om Järv (SWE 96)
Längd: 24 meter
Bredd: 3,7 meter
Vikt: 24 ton
Bulb & köl: 21 ton
Mast: 750 kilo
Skrov: 2.250 kilo
Masthöjd: 34 meter
Djupgående: 4,1 meter
Storsegel: 210-215 kvadratmeter
Spinnaker: 500-530 kvadratmeter
Genua: 130-140 kvadratmeter
Byggmaterial: kolfiberkomposit
Design: German Frers Jr, German Frers Sr. & deras designteam i Milano.
Båtbyggarchef: Killian Bushe.
Varv: Victory Challenges varv vid Lindholmen Science Park i Göteborg
Byggår: 2006
Besättning: 17 man

Båtbygget inleddes den 14 juni 2006, efter fyra månader av planläggning och förberedelse. Designprocessen hade påbörjats under 2005.

Byggandet har skett på Victory Challenges båtbyggarvarv i Lindholmen Science Park på Hisingen i Göteborg, i ett kluster av högteknologiska och utvecklingsintensiva företag som vuxit upp i ett område som tidigare var en del av den mäktiga varvsindustrin i staden.

Här finns egentligen ingen båtbyggarverksamhet kvar, istället företag som Volvo Cars, Volvo Technology, Ericsson, IBM, Semcon och WM-data Caran, samt Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och det gemensamma IT-universitetet.

Det är svårt att tänka sig en lämpligare plats för byggandet av en båt för seglingens Formel 1, i ett område med historien i varvsindustrin men som idag präglas av innovationskraft och framtidstro.

Till sitt förfogande har man haft en nybyggd 40 meter lång ugn, en viktig del av byggandet av en kolfiberkompositbåt. Det har inte varit det enda nya. Hela byggprocessen förändrades också från när Örn (SWE 63) och (SWE 73) Orm skapades för America’s Cup i Auckland 2002-2003.

Förra gången, i samma båtvarv, använde Victory Challenge en hanform. Då byggdes båten på en träplugg, som var något mindre än själva båten för att få den rätta storleken. Det gick snabbare, men krävde mer efterarbete med spackling som i sin tur gjorde skrovet tyngre.

Den här gången användes en honform. Därför byggdes först en träplugg, exakt efter Mani Frers båtritning. På den laminerades en kolfiberform som härdades i ugnen, precis som när själva båten färdigställs.

Båten, med ett lager av kolfiber, ett lager med honungskaka av kevlar, och ytterligare ett lager av kolfiber, byggdes inne i formen.

Det finns många fördelar med denna mer tidsödande process att bygga en America’s Cup-båt. En uppenbar är viktbesparing. Det behövs betydligt mindre spacklande – och bara det minskar vikten på skrovet med mer än 100 kilo. Tänk då på att skrovet på en 24-meter lång America’s Cup-båt byggd med hanform väger cirka 800 kilo. Att använda honform gör att ytterligare mer än 100 kilo kan flyttas ner till bulben, vilket ökar båtens fart. Fortfarande får totaltvikten inte överstiga 24 ton.

Båtbyggarchefen Killian Bushe har varit kompromisslös för att nå bästa tänkbara resultat. Så var det också han som byggde vinnarbåten åt ABN AMRO för Volvo Ocean Race 2005-2006, och åt Illbruck för världskappseglingen 2001-2002.

För bygget har han till sitt förfogande haft 25 personer i båtbyggarteamet i Göteborg, representerande 14 olika nationaliteter.

Den 12 oktober 2006 hade de kommit så långt att Victory Challenge kunde tillkännage att man tilldelats segelnummer 96 för den nya båten för 32a America’s Cup.

Tillkännagivandet gjordes vid en pressfrukost med Magnus Holmberg, skeppare och rorsman, samt med Mani Frers och Killian Bushe, på Nordic Sea Hotel i Stockholm.

SWE 96 var det 14e segelnumret som tilldelades för båtar som deltar i 32a America’s Cup. Segelnumret tilldelas efter att byggandet av själva skrovet inletts.

SWE 96 var färdig att lämna varvet i Göteborg måndagen den 8 januari 2007, för transport med långtradade till Valencia. Väl framme på Victory Challenges bas i värdstaden för 32a America’s Cup utrustades SWE 96 med vinschar, hydraulik och elektronik. Skrovet, med Red Bull-symbolen i fören och energidrinkens logotype på sidorna, fick nytt utseende jämfört med SWE 63 och SWE 73. Köl och rigg monterades.

Fredagen den 9 februari 2007 var det dags för sjösättning vid en privat ceremoni för Victory Challenges team.

Magnus Holmberg, skeppare och rorsman, sa:
– För teamet är detta en verkligt historisk dag. De är fantstiskt att vara här och och från seglingsteamet vill jag framföra mitt varma tack till Mani Frers och designteamet och till Killian Bushe och båtbyggarteamet.

– Det har inte bara varit en enorm mängd av mantimmar som lagts på detta projekt, det har också varit mycket blod, svett och tårar och jag vet att ni alla har kämpat hårt för att få ihop denna storslagna båt .

– Vi i seglingsteamet har haft vissa idéer men nu måste vi intensifiera vår del och säkerställa att vi får ut maximalt av båten, att vi seglar den snabbt och tar väl hand om den. Vi känner det stora ansvaret inför er två, men vi ser också fram emot det.

– Det är nu dags för Kristina Anker, fru till vår VD Johan Stenman, att välgångsönska båten innan den sjösätts, avslutade Magnus Holmberg.

Varvid hon lyftes upp intill fören för att krossa en flaska Moët & Chandon. Därefter sjösattes SWE 96. Dagen därefter togs båten ut på sin jungfrutur.

Efter de inledande strukturtesterna påbörjades tvåbåtssegling med SWE 96 och SWE 73 måndagen den 19 februari.

Victory Challenge valde att vänta med båtpartyt till den 22 februari.

ACC-klassen användes i America´s Cup för första gången 1992. Fram till tävlingen i Auckland 2002-2003 hade 82 segelnummer tilldelats.

För 32a America’s Cup har ytterligare 18 segelnummer tilldelats:

SUI 100, Alinghi, Schweiz
ITA 99, Mascalzone Latino, Italien
USA 98, BMW Oracle Racing, USA
ESP 97, Desafío Español
SWE 96, Victory Challenge, Sverige
CHN 95, China Team
ITA 94, Luna Rossa Challenge, Italien
FRA 93, Areva Challenge, Frankrike
NZL 92, Emirates Team New Zealand
SUI 91, Alinghi, Schweiz
ITA 90, Mascalzone Latino, Italien
GER 89, United Internet Team, Tyskland
ESP 88, Desafío Español, Spanien
USA 87, BMW Oracle Racing, USA
ITA 86, Luna Rossa Challenge, Italien
ITA 85, +39 Challenge, Italien
NZL 84, Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
RSA 83, Team Shosholoza, Sydafrika

Vid de obligatoriska för-regattorna under 2005 och 2006 var det enda villkoret att båtarna skulle uppfylla kraven enligt de nya klassreglerna, version 5.

För utmanarserien Louis Vuitton Cup och America´s Cup-finalen gäller de ursprungliga villkoren i “Deed of Gift”, att skrovet ska vara byggt i landet utmanaren kommer från. Så nya team, som China Team och United Internet Team, har tvingats bygga nya båtar. För att vara konkurrenskraftig har dock alla team byggt minst en båt. Det är tillåtet att bygga två båtar.

Victory Challenges utmaning för 32a America’s Cup sker i partnerskap med Tele2, Red Bull och MTG. Metro och Viasat Broadcasting är mediepartners. Sail Racing, LIROS Yacht Ropes, Rutgerson Marin, Pergo och OM Pimespo Ibercarretillas är officiella leverantörer. Teamleverantörer är Sebago, Oakley, Optimus, Fitness First i Valencia och Nordic Sea Hotel i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *