Skinnarmo klarade Nordostpassagen

Den 16 juni seglade äventyraren Ola Skinnarmo och hans svensk-ryska iväg för att följa Nordenskiölds spår. Målet var att klara av en seglats genom Nordostpassagen. Den 7 september passerades passagen och trötta av en trött men glad besättning. Färden har gått genom ett klimat som är starkt påverkat av miljöförändringar.



Besättningen på Explorer of Sweden jublar över bedriften.

Den 7 september klockan halv nio på morgonen lyckades Ola Skinnarmo och hans team på segelfartyget Explorer of Sweden passera Nordostpassagen. Därmed lyckades besättningen men något som ingen svensk klarat på 130 år då finlandssvensken Adolf Erik Nordenskiöld seglade sträckan.

Skinnarmo den sjätte att passera
Nordenskiöld blev genom sin bedrift den förste någonsin att segla den 3800 sjömil långa och mycket svårseglade vägen över Nordostpassagen. Han och hans besättning tvingades under färden att övervintra på isen och resan tog över tio månader. Sedan Nordenskiölds lyckade försök, har enbart fem stycken segelbåtar klarat av att göra samma sak. Ola Skinnarmo är en av de fem.

50 % chans att lyckas
Ola Skinnarmo gav sig iväg den 15 juni med sitt specialanpassade fartyg Explorer of Sweden. Målet var att upprepa Nordenskiölds seglats, och samtidigt rikta strålkastarna mot de miljöproblem som finns idag. För Ola var chanserna större än de var för Nordenskiöld. Den globala uppvärmningen har minskat mängden is i området. Chanserna för att han skulle lyckas var därför större. Däremot ansåg många ryska experter att besättningen bara hade 50 % chans att lyckas ta sig igenom. Förra årets vinter var kall och gav mycket is, och våren kom sent i området. Som första båt för säsongen lyckades de runda Svalbart. Sedan bar det iväg på ganska okända vatten.

Visar klimatförändringar
Fram till staden Murmansk i norra Ryssland var vägen fri. Sedan kom packisen allt närmare. Det var flera gånger nära att expeditionen körde fast, men tur, skicklighet och tålamod gjorde att Skinnarmo och hans sju besättningsmedlemmar till slut kunde ta sig igenom. Resan har inte bara handlat om att ta sig fram och sätta rekord. Under färden har mängder med miljöskildringar hämtats in för att visa vad som egentligen händer på Antarktis. Det är enligt besättningen en skrämmande rapportering med glaciärer som smälter, med djur som svälter på grund av den minskade jaktytan när isarna försvinner och folk som drabbas av de hungrande rovdjuren.

Resan är dokumenterad
Ola Skinnarmos 6 000 sjömål långa resa är ännu inte helt färdig. Nu gäller det att ta sig hem igen. Hela seglatsen skedde på så klimatneutrala villkor som möjligt. Medlemmarna i besättningen var svenskar och ryssar. För förutom att vara en resa i klimatets tecken, har resan också varit en del i ett viktigt kulturutbyte, precis som samma resa var för Nordenskiöld. Själva resan har dokumenterats. väl Flera inslag har redan sänts i TV4 och en dokumentär kommer att sändas vad det lider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *