Ta hand om havstulpanerna i tid

Runt mitten av juli börjar havstulpanernas larver söka sig till hårda ytor där de kan sätta sig fast och börja växa. De små kräftdjuren är egentligen ganska harmlösa, men de kan orsaka mycket huvudbry för båtägare då ett av deras favorittillhåll är just båtskrov. Eftersom de bildar hårda skal och dessutom ofta växer i stora klungor skapar de extra friktion mellan båtbotten och vattnet vilket gör att båten både tappar hastighet och drar mer bränsle. Det påverkar givetvis inte bara miljön utan även ägarens plånbok.

I början av varje sommar placeras speciella ”påväxtplattor” ut i vattnet på ca 140 platser längs med den svenska kusten – från Malmö till Gävle – samt på drygt ett 40-tal olika ställen runt om i Stockholms län. Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt har sedan frivilliga observatörer som kontrollerar plattorna med jämna mellanrum under säsongen för att se när havstulpanerna börjar slå sig ner i respektive område. Och nu har rapporterna kommit in om påväxt på många håll i landet, så det är hög tid att se över båten.

Om du kommer åt att göra det så kan du själv känna efter med fingertopparna om du har havstulpaner på båtbotten. Märker du att det finns små knottror på skrovet som känns lite vassa och spetsiga och sticker upp någon millimeter så är det med största sannolikhet havstulpaner som precis slagit sig till rätta. Känner du av fler än 10-20 stycken per kvadratcentimeter är det dags att göra något åt det.

Väntar man för länge hinner havstulpanerna växa till sig och sätta sig fast ordentligt på skrovets yta och då krävs det i regel ganska mycket jobb för att få bort de hårda skalen. Är man däremot ute i god tid och passar på att tvätta bort dem precis i början av säsongen medan de fortfarande är små så går det relativt enkelt att få loss dem. Har man möjlighet att lyfta upp båten själv räcker det oftast med att spola av skrovet med en högtryckstvätt – eller helt enkelt tvätta båten för hand med en borste. Har man en lite större båt finns det numera många hamnar och serviceanläggningar runt om i landet som erbjuder lättillgängliga spolplattor och båtbottentvättar.

Genom att avvara lite tid för att rengöra båten vid rätt tillfälle slipper man använda giftiga båtbottenfärger, samtidigt som man drar ner på utsläppen och drar sitt strå till stacken för att skydda miljön. Man sparar dessutom in både på bränslekostnader och en massa hårt arbete med att skrapa bort havstulpanerna när man tar upp båten på hösten. Med en ren botten får man också en båt som rör sig smidigare i vattnet och ger en roligare upplevelse på sjön.

Foto: Thomas Quine (https://www.flickr.com/photos/quinet/)
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *