Trimma båten inför sommaren

Efter en allt för lång vinter börjar isarna äntligen släppa på de flesta håll runt om i landet och det är således dags att lägga båten i plurret. Men innan vårens premiärtur är det en hel del man behöver kolla upp för att säkerställa en säker och trevlig båtsommar. Här har vi samlat några användbara tips om vad som kan vara bra att tänka på inför sjösättningen.


Foto:

◦Se till att spänna fast båten ordentligt om du fraktar den med trailer, så riskerar du inte att den rör sig eller glider av om du kör i ett gupp eller en skarp kurva. Använd hellre ett spännband för mycket än ett för lite!

◦Om du ska lyfta i båten med kran och sling, märk i förväg upp var känsliga delar, såsom givare för ekolod och logg, samt S-drev, roder och axel sitter, så att dessa inte skadas vid sjösättningen.

◦Kom ihåg att ladda batterierna, säkerställ att de inte har oxiderat, kontrollera syranivån och fyll på batterivatten vid behov.

◦Om du inte gjorde det redan vid höstupptagningen, se över zinkanoderna på skrovet, drevet, propelleraxeln och i motorn, samt byt ut dem om de blivit sönderfrätta.

◦Kontrollera olja, bränsleledningar och filter och byt ut vid behov – ta för säkerhets skull även med ett extra bränslefilter i båten. Om du har en dieselmotor behöver du även kolla så att det inte växt bakterier i tanken.

◦Har du en vattenkyld utombordsmotor, byt ut impellern i kylvattenpumpen om den är sliten eller skadad. Detta bör göras minst en gång vartannat år – men vare sig du byter ut den i år eller inte, så är det alltid bra att ha en reserv med ombord. Ta även med en packning till impellerpumpens lock.

◦Kylvatten- och avgasslangar är extra viktiga att kontrollera regelbundet då skador på dessa kan orsaka allvarlig fara, såsom läckage av giftiga gaser, överhettning av motorn och att vatten kommer in i båten. Byt därför ut slangarna så snart du ser minsta tecken på bristningar eller sprickor. Detsamma gäller ventiler, anslutningar och slangar till gasolflaskor. Enklast är att kontrollera tätheten med läckspray. Som en extra säkerhetsåtgärd kan det även vara smart att installera ett gasollarm i båten.

◦Se till så att båtens skrovgenomföringar går enkelt att öppna och stänga, samt kontrollera att slangarna är av god kvalitet och att de sitter fast ordentligt med dubbla klämmor. Missa inte heller att se över eventuella hål för logg och ekolod. Och glöm inte att sätta tillbaka dyvikan!

◦Om du har en segelbåt är det viktigt att kontrollera mast, vanter och stag, så att det inte finns några sprickor, rost eller oxidering vid materialövergångar och kring infästningarna vid vantskruvarna.

◦Planerar du att måla båtbotten, se då till att använda en godkänd båtbottenfärg som är avsedd för din båttyp. För aluminiumbåtar finns exempelvis särskilt anpassade färger. Vill du inte måla kan det emellertid räcka med en grundlig båtbottentvätt.

◦Har du en plastbåt skyddar du med fördel skrovets sidor och överbyggnad med vax.

◦Obehandlade teakdäck rengörs enklast med varmt vatten och lite diskmedel. Använd en mjuk borste och gnugga tvärs över fibrerna för att undvika onödigt slitage.

◦Segelbåtens tampar och skot går oftast bra att tvätta i maskin om du vill få dem både rena och lätthanterliga.

◦Kontrollera så att du har aktuella sjökort och nödvändig navigeringsutrustning ombord och dubbelkolla att VHF:en fungerar som den ska genom att göra ett testanrop till Stockholms radio.

Se över båtförsäkringen, så att den motsvarar dina behov och båtens värde.

◦Och sist, men inte minst – glöm inte flytvästarna!

Källor: Sjöassistans.se, Båtliv.se och Skärgårdsbryggan.se.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *