Båtar > Segelbåtar > Accantus 78

Accantus 78

Konstruktör: Lennart Johansson
Konstruktionsår: Okänt
LYS-tal: 0.96
SRS-tal: 0.824
SRS utan undanvindsegel: 0.799
SRS S/H: 0.810
SRS S/H utan undanvindsegel: 0.789
Längd överallt: 7.80 m
Längd i vattenlinjen: 6.50 m
Bredd: 2.70 m
Djupgående: 1.40 m
Vikt (Deplacement): 2100 kg
Kojplatser: 5 st
Ruffhöjd: 1.50 m
Motor: Inombordare förekommer. hk
Skrovtyp: GAP
Prod. start: 73?
Prod. stop: 7?9
Kölvikt: 800 kg
Kölmaterial: Järn
Költyp: Fenköl

Komplettera produktbeskrivning


Medelbetyg: (2/5)
Baserat på 1 st recensioner.

Ladda upp produktbild
Förbättra den här sidan – lägg upp bilder!

Har du en bild på en Accantus 78? Ladda upp bild

Recensioner Accantus 78

Av: Lennart Carlsson (gäst) Datum: 2009-01-11 21:56:48 Betyg: 2/5
Årsmodell: 1975
De första exemplaren lär ha byggts någonstans ute på Hisingen (Sävetrakten) men de flesta byggdes sannolikt i en gammal fabriksbyggnad i gamla Gårda (Göteborg) innan denna revs. Tillsammans med goda vänner byggde jag Accantus nr 12 o 13 under hösten 1974. Det var lite "kö" på den tiden så vi kunde studera de som byggde före oss o lära av en del av deras misstag. Både lokalerna o formarna var med dagens mått mätt undermåliga, bl. a. eldades lokalen med en gammal vedpanna till vilken man ibland fick skaffa ved själv från rivningarna som pågick runt omkring i Gårda. Ibland var hr Johansson bortrest och båtbyggarna stod utan hjälp eller instruktioner.
Skrovformarna saknade bl. a. fals eller liknande för att kunna sammanfoga skrovet med däcket på ett vettigt sätt. Detta fick i stället göras "på en höft" genom att delarna plastades samman på insidan. Några hade oerhörda problem med att få till detta så vi lärde oss att förstärka skrovets överkant mkt kraftigt så att detta "höll formen" när det hade tagits ur formen (om ni förstår vad jag menar). Denna "konstruktionsmiss" rättades tydligen till på en senare upplaga av formarna. Däcksformen hade fått skador som L. J. hade lovat att åtgärda innan det var vår tur att plasta, men detta skedde aldrig varför våra däck fick en del skönhetsfel.
Våra två båtar jämte två andra färdigställdes sedan ute under traversen till Eurocs (?) gamla nedlagda cementfabrik nedanför Stigs Center på Hisingen. Där fanns även en hel del småindustri, bl a. en lackfirma som jag vill minnas hette AB Lackindustri. Ägare och/eller anställda där byggde (under 1975?) två eller tre Accantus´. Dessa modifierades dock en hel del under byggets gång, vad jag förstod breddades och höjdes akterskeppet bl. a. Dessa två eller tre båtar sprutlackades och blev riktigt fina, vad jag kunde se.
Våra båtar sjö(älv-)sattes 1975 (nr 12) resp. 1977 (nr 13), i det senare fallet dels beroende på barn i familjen (-75) o dels på viss ombyggnad av båtbotten. Nr 12 såldes efter några år till Onsala medan jag fortfarande har min kvar (i brist på råd att byta upp mig o mot bättre vetande!). Jag monterade in en Vire inombordare (7 hkr) i slutet av 70-talet o rullgenua år 2005 (ca). Byggde om framkanten av sittbrunnen (skotten mot ruffen) från lodrätta till lite sluttande o monterade samtidigt en ny luckkonstruktion samt målade om hela skrovet (planstrykare vertikalt vid slutfinishen) inkl. böldpestbehandling av botten under 80-talet.
Det har varit oerhört mycket arbete med bygget o "underhållet" (inkl. förbättringar) av båten men jag har också haft mycket glädje av den genom åren. Kappseglade en del (LYS) under 80-talet i Björlanda o Tjörn Runt dock utan någon enda seger. Tror jag var tvåa en enda gång under en lättvindssegling i Björlanda och (ca) 76:a totalt i Tjörn Runt nå´t av de åren som starten gick i Hakefjorden. Det var också en lättvindssegling o på den tiden var det ju över tusen startande om jag inte minns fel. Vi gick dessutom utanför Kyrkesund vilket vi förlorade mycket på.
Som ni förstår är det fr. a. en lättvindsbåt som är relativt vek (det är, vad jag fick veta vid bygget, endast ca 600 kg i kölen i original. Många andra har dock själva monterat någon form av bulb längst ned på kölen.). Jag har seglat som mest i ca 17 m/sek o då mkt kraftigt revat men båten var då svårhanterlig. Det låga LYS-talet är nog rättvisande trots delat lateralplan.
Båten saknar ståhöjd vilket givetvis är påfrestande. Jag har valt att inte ha någon fast toa, har klarat mig hyggligt med Porta Potti, varför jag har fått en mycket stor o rymlig förpik men en kojlängd på kanske 2.20 på babordssidan. I förpiken har vi ofta legat två vuxna o ett barn, någon gång kanske t o m två barn. Stickkojen har också bra längd (minst 1.90) medan kojen som bildas när man fäller ner bordet i dinetten i vårt fall "bara" blev knappt 1.80 o i smalaste laget för två.
Båten mest semester-, helg- o kvällsseglats i Bohuslän men i början av 80-talet var vi över till Skagen och 1990 uppe i Vänern o via Göta Kanal en liten sväng ut på Vättern.


Frågor

Har du frågor eller funderingar kring Accantus 78? Ställ din fråga i vårt båtforum.

Ställ en fråga

Har du erfarenhet av Accantus 78 och vill dela med dig genom att skriva en recension?

Skriv en recension