Båtar > Segelbåtar > Arietta MH

Arietta MH

Konstruktör: Olle Enderlein
Konstruktionsår: 1965
LYS-tal: 1.02
SRS-tal: 0.852
SRS utan undanvindsegel: 0.827
SRS S/H: 0.843
SRS S/H utan undanvindsegel: 0.821
Längd överallt: 9.40 m
Längd i vattenlinjen: 6.70 m
Bredd: 2.70 m
Djupgående: 1.35 m
Vikt (Deplacement): 3500 kg
Kojplatser: 4 st
Ruffhöjd: 1.80 m
Kölvikt: 1540 kg
Kölmaterial: Järn

Komplettera produktbeskrivning


Medelbetyg: (4/5)
Baserat på 2 st recensioner.

Ladda upp produktbild
Förbättra den här sidan – lägg upp bilder!

Har du en bild på en Arietta MH? Ladda upp bild

Recensioner Arietta MH

Av: Lars Samuelson (gäst) Datum: 2005-11-13 16:29:28 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1977
För den som på 60-talet sökte en (för den tiden) medelstor segelbåt, lämpad för både skärgårds- och havssegling, borde Olle Enderlein träffat väldigt rätt med sin Arietta. Konstruktionen grundades på hans tidigare beprövade båtar, utmärkande sig för goda seglingsegenskaper och harmoniska linjer. Ja just så skulle en riktig segelbåt se ut, tyckte nog många med mig. Men mycket snart sprang utvecklingen i väg i annan riktning, med Vega, Maxi och andra - båtar som kanske inte i första hand framstod som skönheter men å andra sidan var rymliga och billiga och (till viss förvåning) faktiskt väl så goda seglare. Inget av de större varven startade någon seriebyggnation av Arietta och antalet byggda båter blev rätt begränsat. På 70-talet byggdes dock några vid Fiskebäcks Båtvarv, t.ex. den som jag själv äger sedan många år (segelnummer 64). Med denna Arietta har jag seglat flera gånger till Holland och även gått en del på tyska kanaler, bl.a till Berlin. Mitt omdöme: En linjeskön och suveränt kursstabil seglare, som i första hand kommer till sin rätt vid långturer med överseglingar. Tål mycket vind och hård sjögång. Men i fråga om fart och höjdtagning är Arietta givetvis underlägsen de moderna fenkölsbåtarna.

Av: Hans Andersson (gäst) Datum: 2005-10-27 11:14:25 Betyg: 4/5
Arietta är en traditionell långkölad segelbåt i plast. Mycket robus skrovkonstruktion som tål grundstöningar. Stadig och stabil i sjö. Vi har flera gånger seglat över Östersjön till Balticum i olika väder utan problem. Jämfört med dagens båtar av motsvarande längd är innerutrymmen mindre, men i gengälld har man ett härligt akterdäck. Det finns 4(5) kojplatser och har man ett sittbrunnstält så bor 4 personer bra och tre har det bekvämt. Seglingsmässigt är kanske kryss i hög sjö sämsta bog, då den det låga djupgående 1,35 ger en påtaglig avdrift. Å andra sidan gör man sällan överfarter i sjö och med kryssbog. Det lilla djupgående ger en å andra sidan stora möjligheter i såväl den svenska skärgården som längs t.ex den Estniska långgrunda kusten.
I stort en trevlig och rubust båt, väl värd sitt pris som väl i dagsläget ligger kring 200 000 kr beroende på skick och utrustning, motorns ålder mm.Frågor

Har du frågor eller funderingar kring Arietta MH? Ställ din fråga i vårt båtforum istället genom att starta en ny tråd.

Skriv en recension
Vad tyckte du? Skriv ett omdöme tänk på att ta med vad som är negativt, postitiv och om du testat liknande produkter. Motivera gärna varför du tycker så.

Betyg:

Båten är av Årsmodell:

Namn:

E-post:Webpage: