Båtar > Segelbåtar > Monark 540

Monark 540

Tillverkare: Monark
Konstruktör: Pelle Petterson
Konstruktionsår: 70-tal
LYS-tal: 0.85
SRS-tal: 0.720
SRS utan undanvindsegel: 0.703
SRS S/H: 0.717
SRS S/H utan undanvindsegel: 0.702
Längd överallt: 5.40 m
Längd i vattenlinjen: 4.80 m
Bredd: 2.20 m
Djupgående: 0.95 m
Höjd: 7.30 m (över vattenlinjen)
Vikt (Deplacement): 800 kg
Kojplatser: 4 st
Motor: Utombordare hk
Toppfart: 6.00 knop
Bränsletank: Nej liter
Vattentank: Nej liter
Skrovtyp: plast
Kölvikt: 400 kg
Kölmaterial: Järn
Költyp: Fenköl
Storsegel: 9.20 kvm
Genua1: 5.80 kvm
Genua2: 10.30 kvm
Spinnaker: 22.00 kvm
Rigg: 7/8
Övrigt: Bra nybörjarbÃ¥t!! Buena nybörjarbÃ¥t!

Komplettera produktbeskrivning


Medelbetyg: (4,3/5)
Baserat på 7 st recensioner.

Ladda upp produktbild
Förbättra den här sidan – lägg upp bilder!

Har du en bild på en Monark 540? Ladda upp bild

Recensioner Monark 540

Av: Emma (gäst) Datum: 2022-06-30 19:27:26 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1979
Hej!
Vi har nyligen köpt en Monark 540 och är väldigt imponerade av båten. Bra seglare, rymlig med bra utrymme.
Vi skulle behöva byta ut några grejor tex dörrarna och nya dynor. Någon som har koll på var man kan få ta på saker till vår båt?
Hör gärna av er om ni vet!

Av: Fredrik Norrström (gäst) Datum: 2008-01-16 01:12:13 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1976
Har haft en 76:a i ett par somrar nu. I början var jag inte helt nöjd med båten, den drog snett och var svårtrimmad. Det löste sig dock när jag hittade ett sätt att lirka/vrida/vinkla motorn så att jag kunde tilta upp den ur vattnet när den inte användes. Det var kanske inte som natt och dag, men en klar förbättring och efter det har jag och båten kommit betydligt bättre överens.

Den är extremt välplanerad och utrymmeseffektiv för sin storlek, men man får räkna med campingstandard i boendet, om än ett ganska lyxigt sådant. Min modell har ett heltäckande basinrede i plast som gör den väldigt torr invändigt. Ingen kondens, inget mögel. Inte en droppe läcker in. Alla verkar inte ha denna inredning.

Seglar kanske inte som ett spjut, särskilt i lätta vindar. Min båt har inte haft genua, men jag har kompletterat med en, som dock inte passar till 100% till båten, för att försöka få bättre fart i lätt väder nästa säsong. Jag har också kompletterat upp med detaljer som saknats för att kunna hissa spinnakern. Den tål mycket vind om den inte är byig. Den tröga accelerationen gör att den lätt slås ner då och man får vara beredd med storskot och roder. Den största akilleshälen är att den stampar och tvärstannar i motsjö och mycket svall en dag med lite vind får en gärna att vilja vara någon annanstans. Man ska komma ihåg att det är en liten båt. En felande detalj i konstruktionen är som tidigare påpekats att det samlas en liten pöl med vatten i en grop under självlänsen som aldrig torkar ut.

Nu har jag anpassat båten för mina behov. Fall, kick, upp- och nedhal är nerdragna till sittbrunnen och en lina framdragen för att ta ner focken ifrån sittbrunnen också, eftersom jag huvudsakligen seglar ensam i dagsläget. Det gamla rullrevet är ersatt med en singelrevslina dragen till sittbrunn. Trimbart akterstag och diverse reparationer är utförda, nerslipning av många flagande lager med bottenfärg osv.

Monark 540 är en lysande första båt för ungdomar, eller när man som i mitt fall vill pröva om båtägande passar mig utan att bli ruinerad om det inte skulle vara så. Efter mina anpassningar är jag nöjd med båten och den kommer att vara kvar i familjen några år till åtminstone, så länge det mest är jag i familjen som är ute och seglar.

Köp gärna en, bygget är av hög kvalité men se upp med är att såhär pass billiga båtar ofta är vanvårdade eller t.om direkt misshandlade, så var gärna lite på din vakt och köp inte första bästa om det inte känns bra. Det är dock inget som är speciellt för den här båten. Kolla gärna om det går att tilta upp motorn i vattnet, eller om det går att lösa på något sätt. (Det är pulpit som kommer i vägen) Min båt har ett nyare motorfäste som i kombination med motorn och lite fantasi vid tiltandet gör att det går att få upp den. Det är väl värt ansträgningen vid segling och motorn tar inte lika mycket stryk.

Annars det vanliga, avgörande för värdet är skick på i första hand segel och motor. Se upp med eftermonterade beslag och delaminering eftersom det är sandwichkonstruktion med balsa i däcket. Orginalbeslagen sitter på särskilda platser utan distansmaterial. En underhållsdetalj att se upp med är slangen mellan självlänsen i sittbrunnen och akterspegeln. Den ska vara av hög kvalité och fastsatt med dubbla klämmor i båda ändar. Utloppet är under vattenlinjen och båtar har sjunkit för att slangen har släppt.

Av: Martin Johanson (gäst) Datum: 2007-08-13 13:24:15 Betyg: 4/5
Hade i några år en monark 540. Trevlig, lättseglad och säker. Har seglat mellan Stockholm och Skåne, och även över till Tyskland via bornholm. Känns trygg i dåligt väder och är lätt att reva stor mha rullbommen. Är dock lite väl liten vid längre havsseglingar om det regnar och blåser mycket. Allt blir blött...

Av: Fredrik (gäst) Datum: 2007-05-21 11:15:01 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1974
hej!! jag är 12 år och tidigare haft en optemist men har seglat störe båt men min morfar och ville ha en egen båt på landet och då hittade jag min skönhet monark 540 går ´bra i vattnet med litte starkare vind.Har sovigt 4+hund i den i en nat funkade rät bra.
För del: att det är upphis bart bord i rufen och stor sittbrun
Nakdel:själv länsen siter för hökt i sittbrun.

Av: Søren Svarrer (gäst) Datum: 2007-02-28 16:55:04 Betyg: 5/5
Jeg har siden sommeren 2006 været den lykkelige ejer af en Monark 540.
Jeg synes det er en rigtig god, solid og tildels velsejlende båd (kræver lidt luft).
Båden har været brugt til at sejle på sommerferie i 2 voksne personer, en tur på 3 uger og godt og vel 300 sømil. Det var intet problem. Båden fungerer godt til 2 voksne med baggage incl. en elektrisk køleboks. Vi fik landstrøm i alle de havne hvor det var muligt, og benyttede en el-keddel til at varme vand med - resten af madlavningen foregik på det originale optimus primus, som var ombord da jeg købte båden.
Så jeg vil gi båden topkarakter, som begynder båd - eller for en båd til dem der ikke vil bruge en formue på at komme ud og sejle.. og det må vel være det, det handler om :-)

Av: Max (gäst) Datum: 2005-09-24 00:17:37 Betyg: 5/5
Årsmodell: 1975
Jag har nyligen köpt en Monark 540 från 1975. Det är min första segelbåt och den känns bra för mig som är nybörjare. Jag var ute med båten i 12-15 sekundmeter förra helgen, med revad stor och båten skötte sig exemplariskt.
Vi har övernattat två personer under tre dygn och utrymmet i ruffen räcker väl till.

Av: Joel (gäst) Datum: 2005-08-21 22:18:45 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1973
Tjenis! Jag har en Monark 540 och är mkt nöjd med båten. Den klarar sig fint i kulingvindar i alla fall och om man flutit sakta in mot land okontrollerad och går på grund, kan den klara sig utan problem.
Det har vi upplevt. Men hm den går lagom bra fort för mig/ 16 år. Efter optimist är det en stor känsla att styra den. Den går mycket fortare också i och för sig. Det jag fortfarande inte riktigt vet är hur man ska segla platt läns om en skulle vilja det? Eftersom vantspridaren gör en bulle i seglet efter kanske 35 grader läns och sen är går det inte att veckla ut bommen mer, även vantstagen är ivägen. Focken går inte heller att länsa med av någon anledning. Men bra nybörjarbåt som vi hört tidigare.


Frågor

Har du frågor eller funderingar kring Monark 540? Ställ din fråga i vårt båtforum istället genom att starta en ny tråd.

Skriv en recension
Vad tyckte du? Skriv ett omdöme tänk på att ta med vad som är negativt, postitiv och om du testat liknande produkter. Motivera gärna varför du tycker så.

Betyg:

Båten är av Årsmodell:

Namn:

E-post:Webpage: