Båtar > Segelbåtar > RJ 85

RJ 85

Konstruktör: R Jacobsson
Konstruktionsår: Okänt
LYS-tal: 1.03
SRS-tal: 0.858
SRS utan undanvindsegel: 0.833
SRS S/H: 0.852
SRS S/H utan undanvindsegel: 0.830
Längd överallt: 8.55 m
Längd i vattenlinjen: 6.70 m
Bredd: 2.05 m
Djupgående: 1.22 m
Vikt (Deplacement): 2150 kg
Kojplatser: 4 st
Kölvikt: 1230 kg
Kölmaterial: Bly
Költyp: Långkölad

Komplettera produktbeskrivning


Medelbetyg: (3,7/5)
Baserat på 7 st recensioner.

Ladda upp produktbild

Besökarnas bilder på RJ 85

 • RJ85 NO 60 Rubina Foto: Lotte
  RJ85 NO 60 Rubina
  Foto: Lotte
 • Rj 85 i dockan Malmö Foto: Frank.Lindqvist
  Rj 85 i dockan Malmö
  Foto: Frank.Lindqvist
  Plats: Dockan Malmö
Har du en bild på en RJ 85? Ladda upp bild

Recensioner RJ 85

Av: Lasse (gäst) Datum: 2024-02-12 09:40:18 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1972
Båten var min första egna, lagade en kölsprångning, båten krävde mycket tvätt efter flera år på land, äldre segel, men lite använda samt utlattade,, (skulle ej mäta in och få ok. för en tävling, men det blav mkt. bra fart på båten fantastisk på kryssen, min var bra i relativt mhög sjö, klöv vågotrna, men med en gammal undergraderad spreyhood, det blev blött, relativ lättdriven och manövreringen helt ok. gämfört med tex. maxi 77, helt ok båt mkt. för pengarna, ståhöjd går att fixa! i en 28 fots båt med lys på 1.05 för 20ooo
Negativt, vek i aktern, en 3,5 hk johnsson (kinesisk opolitlig lätt symaskin) fungerade ok.

Av: Captain Christopher (gäst) Datum: 2017-12-21 09:53:11 Betyg: 3/5
Årsmodell: 1976
Nedan följer en sammanfattning av en mängd artiklar och synpunkter jag lyckats komma över om RJ85. Håll till godo!

Positivt:
+ Stark långkölare som bjuder på kul segling med mkt fartkänsla. Stadig seglare som trots sin långa köl känns sportig att segla. Svarar på trim och belönar med fart. Robust konstruktion, med ett ballastratio om 58,6%. Krafig, tålig blyköl. Pansarlaminat. Grundgående. Snabb, trygg och relativt säker med kapsejsfaktor om 1,60. Hög slutstabilitet. Lättseglad med 7/8 rigg och förlåtande. Enkel att hantera ensam med fall neddragna i sittbrunnen. Går högt i vind. Relativt snabb på kryss. Rätt trimmad med någorlunda bra segel seglar RJ'n betydligt snabbare än LYS-talet på alla bogar. Missar man att reva är det ingen fara, eftersom båten tål mycket vind och är styv. Mjuk gång. Genom sin tyngd och skrovform vakar den fint i sjön. Tål att man gör lite nybörjarfel. Låga fribord ger härlig näravattnetkänsla. Överlag en tät båt. Ståhöjd kan fås om durken tages bort, ca 180cm men smalt för fötterna blir det. Mycket trädetaljer. Vackra linjer.

Negativt:
- RJ85an är till sin skrovformskonstruktion under vattenlinjen något tivelaktig, hopplös att segla i höga vågor, på platt vatten är den långsam och trög. Kan vara lite seg att få fart på i lätta vindar, man får ha en stor genua. Självbyggen med varierande standard, så titta noga. Ligger nära vattnet, kan vara blött. Om RJ:n seglas i motsjö stänker det mycket över däcket, sprayhood är närmast ett måste. Trög på undanvind utan spinnaker. Initialvek men slutstyv, det gäller att man gillar när det lutar. Väldigt snäv tröskel, dvs 5-8m/s med stor och G3 (ca 13kvm) går den dock fint, under det så rör den sig knappt, över 9m/s är det rev som gäller för att inte vant & rigg ska äventyras på en över 40 år gammal båt. De låga friborden gör att båten har relativt lite vindfång. Vanligaste tekniska problemet är tätningen mellan skrov och däck, samt röstjärnsinfästningar. Kolla röstjärnen och även infästningar då båten är till åren. Ruffen under masten kan behöva förstärkas, utan förstärkning ser man att ruffen bågnar lite, varför det just vid masten kan vara bra om det finns ett riktigt spant inlagt. Finns ett rykte om att Stockholmsbyggena skulle ha lätt att få plastpest, så kolla hur botten ser ut. Orginalförluckan läcker, värst under segling. Trång invändigt. Dålig motorplacering. Akterstuven är klantigt planerad. Dålig konstruktion av luckan till akterstuven. Halvfabrikat med ojämn kvalitet. Nästan alla RJ har ombyggd roderkonstruktion; lateralplanet är delat med rodret placerat på skedda, förändringen har medfört att vikt flyttats bakåt i båten och i kombination med en aktersnurra kan båten vara lite baktung, men för att motverka detta kan man placera tung packning i fören. Dock skall tilläggas att båtar utan det bakåtflyttande rodret är rejält tungstyrda. Halvtaskiga dräneringar i sittbrunnen. Svår att backa med. Hög och rak sittbrunssarg. Sittbrunnen kunde vara rymligare. Invändigt heller inte särskilt rymlig. Boendet i en RJ 85 är inte det bekvämaste. Trångt och lågt i tak, men med mysig ruff ändå. Inredningen är inte alltid komplett, då självbyggarna gjort avkall på en del moment. Extra svårsåld med ett exemplar i dåligt skick.

Allmänt:
= RJ 85 konstruerades 1969 av Rolf Jakobsson och tillverkades huvudsakligen under 1970-talet. Enligt uppgift finns det några som är tillverkade på 1980-talet också. Totalt har det byggt runt 500 exemplar. “Jag ville ha en båt som var lite rejälare, tålde sjön och hade större utrymme med ståhöjd i ruffen. Men den skulle fortfarande vara snabb. Några andra djupare tankar bakom det hela hade jag inte, det var min första båtdesign. Jag döpte båten efter mina initialer, RJ, och båtens längd, åtta och en halv meter. För att få ståhöjden gjorde jag kölsvinet tillräckligt brett för att man skulle kunna använda det som durk". Det berättar Rolf Jakobsson, som byggde formen till sin nya skapelse i en kompis källare år 1969. Båten har tydligt linjearv från klassiska skärgårdskryssare och mälarbåtar. Delat lateralplan kom på de senare modellerna. Skrov tillverkat i plast med handupplagt enkellaminat. Basinrede i plast. Bottenstockar saknas. Tidiga båtar är ofta byggda lite tyngre och tjockare, men när oljekrisen kom snålade man lite på plasten. Senare har det visat sig vara fullt tillräcklig skrovtjocklek även på båtar med höga nummer. Åven om RJ-85:an är designad med marginaler I byggspecifikationen kan kvaliteten på skrov snickerier och detaljlösningar skilja sig mer än på andra båtar även om RJ-85:an överlag verkar ha byggts med omsorg och kvalitet. Tidiga RJ 85 har slätt däck, medan de lite nyare har halkskyddskrovel. Några har prioriterat ståhöjd i ruffen, vilket RJ-85:an normalt inte har, där man då har gjort avkall på den lite bredare durken i ruffens akterkant och istället gjort en smal durk längre ned, eller t o m använt kölsvinets botten som durk, för att få ståhöjd i ruffen. Seglingsmässigt har RJ'n "två växlar" där den går bäst på kryssen, dels 0-3 m/s då man seglar lågt med genua, och över 5 där man använder kryssfocken och går högre. Rekommenderas 8hk motor. Se seglarsnack på rj85.nu för köpråd och vad man skall titta närmare på. Självbyggarna i förbundet, som har kunskaper om varenda mutter i båten, är en enorm tillgång!

Av: (gäst) Datum: 2014-12-22 11:54:02 Betyg: 5/5
Årsmodell: 1975
Otroligt stabil i kryssen och kan gå rätt högt i vind. Mindre benägen att luta i vind än andra båtar i samma storleksklass.

+ Lätt att modda inredning och stuvutrymmen efter eget behov.
+ Fantastisk att segla
+ Vackra linjer

- Takhöjden, är man yngling eller pygmé så är det nog perfekt men är man 1,80 lång så kan takhöjden vara lite snål.

Kort och gott, vill man ha en båt som kan segla bra i skärgården, vara vacker att titta på och rymma div barn och kjoltyg + kapten och eventuell styrman så är den perfekt. Är ni en förstakedja i ett basketlag som spenderar segeltiden under ruffen så rekommenderas något annat.

Om man sitter 3 pers eller mer i sittbrunnen (eller längre bak) så kommer självlänsen hamna under vattennivån och då blir fötterna blöta. För att motverka detta kan man placera tunga människor och prylar i fören.

Av: Frank.Lindqvist (gäst) Datum: 2011-02-15 17:36:02 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1976
Lättseglad och förlåtande båt som med rätt trim går som tåget i vindar och vågor som gör dom flesta andra kastrullbalje ägare till bryggseglare.
Vissa säger den seglar blött men har varit på större båtar som seglat blötare då dom stampar och kämpar istället för att skära igenom vågor.
Närheten till vattnet är härlig i rj85an man undrar om vissa är rädda för vatten då deras sittbrunn nästan ligger 1,5 meter över vattnet ...
Negativt är att man måste ha motor då det kan vara stiltje någon gång...
alltså en segelbåt man gärna seglar som tål mycket stryk och som har placerat sig bland dom 25 bästa segelbåtarna i the capsize screening formula med ett tal på 1,57.
Prisbilden är låg och då finns det mer pengar över till nya segel och bra utrustning.
Båten är trång för fler än 2 personer för att vara 28 fot och akterstuven är dåligt planerad .
men det tål man efter rolig segling.


Av: Frank.Lindqvist (gäst) Datum: 2011-02-15 17:36:02 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1976
Lys talet är höjt till 1,05!

Av: Peter (gäst) Datum: 2010-07-29 14:44:11 Betyg: 2/5
Årsmodell: 1976
RJ85an är faktiskt en ganska misslyckad konstruktion. Den har inte bra skrovform under vattnet, den är hopplöst dålig i vågor, på platt vatten är den långsam och trög att segla. Båten är baktung och tar ofta in vatten i genomsjälvlänsarna till sittbrunnen. Däck-skrov sammanfogningen läcker ofta, röstjärnen är klena.

Vad är då bra?
Som semesterskärgårdsseglare är den ett billigt och därmed mycket prisvärd. Den tar sig in nästan överallt. Den har det mesta i inredningsväg (kök, 4 bra kojer). Dock är det svårt att få in en vettig toalett. I sin prisklass är den väldigt bra som förstabåt. Det är också en relativt säker båt.

Av: Jesper (gäst) Datum: 2008-07-15 18:05:44 Betyg: 4/5
Årsmodell: 1974
Vacker båt och skön seglare. Känns trygg även i hårdare vindar. Härligt att sitta så nära vattnet när man seglar. Kan möjligen vara lite seg att få fart på i lätta vindar men man får ha en stor genua.


Frågor

Har du frågor eller funderingar kring RJ 85? Ställ din fråga i vårt båtforum istället genom att starta en ny tråd.

Ställ en fråga

Skriv en recension
Vad tyckte du? Skriv ett omdöme tänk på att ta med vad som är negativt, postitiv och om du testat liknande produkter. Motivera gärna varför du tycker så.

Betyg:

Båten är av Årsmodell:

Namn:

E-post:Webpage: