Sommarens stora gåta: en Evinrude Johnson

Hej allesammans.

Ær nybørjare på allt vad båtar heter och sitter på en underbar gammal båt (polar 17) som dock aldrig slutar førbrylla mig. Ær så sliten på allt detta nu och ær dærfør i stort behov av hjælp från kunniga meckare hær på maringuiden.

Ok, då kør vi. Har en Evindrude Johnson 90hk, V4:a, 2 taktare från 1967. Lite ovanlig modell. Hon ær en lynnig gammal dam som bara startar nær hon kænner før det. Tidigare var hon lite svårstartad och gick 10 sek innan hon la av och vægrade gå igen. Vi bytte tændstift och hon startade direkt. Två turer blev det. Sen død igen. Vi bytte brænslepump och hon gick kanon. vi insåg också att nær vi handpumpade så gick hon hur fint som helst så det var dærfør vi inriktade oss på pumpen. Sen tillbaka till gamla goda lynnigheten igen; hon gick inte. Då kollade vi øver alla slangar, spænde skruvar och tejpade vid slangarnas in och utgångar eftersom vi misstænkte att hon tjuvdrog luft. Då gick hon kanon! 27 augusti hade vi således något av en premiærtur!

Två dagar senare var det dags att sticka ut igen. Hon startade, vi var glada. Då kommer det ljud från motorn, alltså från utsidan, som kan liknas vid ett hål på avgasrøret om du har bil. Efter att ha kørt i 5 minuter la vi till vid en brygga før att se øver vad det var som læt. Efter det vægrade hon prompt att starta. Førsøkte under vældigt lång tid. Bogserades tillbaka. Nere idag igen startade hon på ett kick, 5 ggr i rad. Dock fortfarade med oljudet från drevet. Ær osæker, men tycker nog att det kommer ut lite væl mycket bensin runtom motorn också.

Innerligt tacksam før all hjælp.//J

Skribent: johan2m2

Kommentarer

  • Motorn är beskriven i teknos´s utombordar bok av torbjörn gutavsson det finnes tre utgåvor en från 1967 och 70 tals och 80 tas bok torbjorn var på teknik för alla och båtnytt motrn har kåpor gumibälj avgas sprängskisen mellan powerhedet och riggen säkerligen torkat sprukit under kåperna det finnes OMC böker på modelen och resärvdelar men den bör kollas att erusonen ej gått för långt i så fall är det eroderat sönder den är ju gammal det är konservering och underholl som gör undantag gammligar.

    Skribent: dugomedes
Logga in eller registrera för att kommentera.