www.båtfolket.se -NEJ till 0,2 på sjön!


Sprid budskapet...

Viktigt upprop! -Stoppa kriminaliseringen av Båtfolket!

Hej där !

Om du anser att lagar i en demokrati skall stiftas på saklig grund – och inte efter tyckande och pådyvlad moral – kanske du kan fundera på att hjälpa till med ett viktigt expand »projekt?

Det har har startats en aktionsgrupp, Båtfolket, som mobiliserar för att få till en förändring av den nya bisarra ”sjöfyllerilagen” som infördes 2010. Att påstå att någon är ”full” vid 0.2 promille är endast nykterhetspolitisk retorik. Lagen är världsunik, infördes utan saklig grund och för att komma till rätta med ett problem som inte finns!

Båtägare i Sverige har visat ansvar och förstånd vilket gett minskat antal olyckor i 20 års tid trots fler och snabbare båtar. De tråkiga tillbud med alkohol inblandat som ändå finns gäller primärt småbåtar i insjöar (som ej omfattas av lagen) och de få som ”super” och helt enkelt struntar i lagar. Det finns därför ingen anledning att skärpa en lag som endast kriminaliserar ansvarsfulla medborgare som inte utgör någon fara. Båtfolket är inga rättshaverister och gnällspikar. Belägg för ståndpunkten har hämtats från internationell forskning, statistik och en studie av domar i sjöfyllerimål. Läs gärna på om detta vidare i Båtfolkets ”Vitbok”, en faktaspäckad uppgörelse med denna lag. Finns att ladda ner på hemsidan Båtfolket.se

Att på felaktiga grunder - och utan att komma åt de som utgör en fara – lägga ner resurser på att jaga oss som valt båtliv som avkoppling är givetvis vansinne. Betänk därtill att Sverige har den nästan sämsta uppklarandeprocenten bland i-länder för inbrott och grov kriminalitet.

Nu under våren har Båtfolket träffat politiker och myndigheter. Bl.a. Beatrice Ask och andra riksdagsmän. Båtfolket tar fram material och börjar med mer opinionsarbete. Båtfolket kommer att ställa ut på båtmässan “Allt för sjön” i Stockholm. Förutom att man lägger ner tid kostar detta pengar. Båtfolket har tagit detta ur egen ficka hittills men om du känner för att stödja denna sak tar man tacksamt emot en stödpeng på bankgirot nedan. Lätt som en plätt att fixa via alla Internetbanker. Notera. När Båtfolket lyckats med målsättningen skänks allt ev. överskott till Sjöräddningen.

I en demokrati skall lagar stiftas på saklig grund. Annars blir det galet som i 0.2 lagen. Gruppen Båtfolket arbetar med myndigheter och politiker för att ställa detta till rätta. Du är givetvis välkommen att engagera dig i gruppen !! Men har du inte möjlighet, så lätta då i alla fall på plånboken medveten om att du bidrar till att hindra osaklig lagstiftning. Därtill att du snart skall kunna dela en flaska vin till grillningen och sedan segla hem lika säkert som alltid – men åter med lagen på din sida!

Sammanfattningsvis så behöver Båtfolket nu: 1) Ekonomiskt stöd 2) Personligt engagemang för den som vill 3) Utlåtanden från individer, klubbar och företag att lägga ut på Båtfolkets hemsida.

Besök : www.båtfolket.se !!!

BG 250-8109 (Aktionsgruppen båtfolket) Konto nr (cl nr 6157) 617 905 428 Handelsbanken. Du kan skänka som privatperson eller från ditt företag. Starta gärna från SEK 100 privat och en nolla till om det är ditt bolag :-)

PS: Visste du att lagen omfattar både ”Kapten” och besättning och att bötesbeloppen är skyhöga. Mellan 20 till 90 TUSEN! DS.

Skribent: GG

Kommentarer

 • Bra jobbat, SKBF, Sörmlandskustens Båtförbund, har inlämnat en motion till Båtriksdagen den 24 mars, där vi föreslår att SBU skall med kraft arbeta för att lagen ändras. Jag kommer att försvara den. Tyvärr vill förbundet avslå motionen.
  MVH
  Sven-Erik Hult

  Skribent: Sven-Erik Hult
 • Stå på dig Sven-Erik. denna lag har många fler negativa sidor än positiva. Öborna har fått husarrest, lagen är rättsosäker, helt unik i världen etc etc.
  Du har väl tankat hem Vitboken hos båtfolket.se?

  Lycka till!
  hälsar Ola

  Skribent: Ola Lkungberg
 • Skärgårdsmässan – Djurgården, Wasahamnen- Söndag 3 juni kl 13.00

  ”Debatt om Sjöfyllerilagen” – Ulf Elfving leder

  Riksdagsledamöterna Maria Abrahamsson (M) & Johan Linander (C) m fl.

  arr: www.skargarden.se - www.båtfolket.se - www.skärgårdsmässan.se  Skribent: Göran Gabrielsson
 • Nu har vi lagen här och det har jag inga problem med. Är det inte konstigt?
Logga in eller registrera för att kommentera.