Körkort på sjön?

Hejsan, hur ställer ni er till om det ska vara körkort på sjön?

Min åsikt är så här:
Vem som helst ska få köra en båt utan nått körkort eller liknande, om man kör max 8-10 knop eller en båt som max gör 8-10 knop. För då inbjuder inte det till buskörning direkt, för jag tror inte det är så kul och busköra med en båt som gör 8 knop.

Ska man köra en båt över 8-10 knop så ska det vara ett slags körkort/förarbevis plus en åldersgräns på ungefär 15 år.

Varför tycker jag så här nu då, jo jag ser bara till mig själv och hur jag har fått min erfarenhet till sjöss. Jag började köra båt när jag var sex år, började med att lära mig ro sen så hängde jag på en 2hk och jag tyckte det var jätte häftigt. Så här i efterhand så inser jag hur nyttigt det var, man fick lära sig känna hur en båt reagerar och fungerar. För det är samma prinsip på en liten jolle som större båt. Och den här möjligheten måste finnas kvar tycker jag, man ska kunna lära sig i tid. Men inför man ett körkort på sjön så måste man ju hinna bli runt 15 år för att kunna klara av att ta körkortet och det är många år man missar då, år som man kunnat få himla mycket erfarenhet.

Så körkort/förarbevis för båtar som går över 8-10 knop plus en åldergräns.

Själv har jag Ftg befäl klass VII så visst känner jag till och upplevt att många inte ska ut på sjön överhuvud taget, men ta inte bort chansen för dom yngre att lära sig i tid.

Tack för ordet //Jonas

Skribent: Jonas
Logga in eller registrera för att kommentera.