Misstänkt brott mot konkurrenslagen

Mekonomen har under året satsat på att utveckla sin försäljning till båtentusiaster. Det är en satsning i båtbranschen som rört till det på flera plan. Nu ingriper Konkurrensverket i de turer som etableringen satt fart på, för att utreda huruvida brott mot konkurrenslagen skett.


Foto:

Mekonomen har länge sålt både bil- och båtreservdelar i sina butiker. I vintras köptes dock en ny verksamhet och föräljningen delades i huvudsak upp i två delar: Mekonomen som säljer bildelar och Mekonomen Marinshopen som säljer marina produkter. Målet har varit storslaget – Mekonomen vill bli marknadsledane inom reservdelar för båtar. Den nya företagskonstellationen har inneburit att avtalen för leverantörerna inom marina reservdelar varit tvungna att förhandlas om.

Fick inga leverantörer
Då Mekonomen Marinshopen skulle skriva sina avtal med ledande tillverkare av tillbehör inom båtbranschen fick de däremot nobben. Först ut att säga nej var Yamaha Motor Scandinavia. Detta trots att Yamaha Motor sedan länge levererat tillbehör till Mekonomen. Men nu tog det alltså stopp, något som Mekonomen såg som mycket märkligt. Inte nog med det. Flera leverantörer började vägra skriva om sina avtal.

Anledningar
De anledningar som ges av företagen att inte teckna nya avtal varierar. Ett företag har meddelat att de misstänker att Marinshopen skulle sälja vidare till Mekonomen, ett annat att det föreslagna kontraktet inte varit fördelaktigt för dem själva och därför avslagits. Ännu andra meddelar att butiker utan kunskap och som också fungerar som serviceverkstäder är de som är intressanta att sälja till. Anledningarna har varit många och på Marinshopen, förlagt i Älvsjö gapar nu flera hyllor tomma. Det har givit tuffa tider för företaget. Frågan är också varför så många företag nekat leveranser till Marinshopen, vilket gjot att Konkurrenverket tagit tag i saken.

Brott?
Konkurrensverket har nu agerat mot fyra stycken företag inom båtbranschen, då de misstänker brott. En undersökning inleddes 17 augusti. Misstanken gäller brott mot konkurrenslaget och de företag som är föremål för utredningen är Brunswick Marine, KGK Motor, Volvo Penta och Yamaha Motor Scandinavia. De kan enligt Konkurrensverket ha samordnat sina avslag mot Mekonomen Marinshopen för att de varit oroliga för den priskonkurrens som Mekonomen utgör och sökt styra marknaden. Därför har verket tillsammans med Kronofogden också låtit göra razzior i respektive företag, i jakt efter information om vad som egentligen hänt.

Sweboat inblandat
Även Sweboats kontor har undersökts. Förbundet är inte anklagat för något brottsligt, men anses ändå kunna ha information angående turerna med avtalen. Det beror på att styrelsen i Båtbranschens Riksförbund som också äger Sweboat, helt består av representanter för de företag som står misstänkta i härvan. Samtiga inblandade hävdar sin oskuld.

Stor bransch
Båtbranschen är stor i Sverige. Den omsätter årligen miljarder kronor. Däremot är det ganska få aktörer som är aktiva på marknaden. De misstänkta bolagen vad gäller Mekonomen-avtalen står för hela 90 % av marknaden av inombordsmotorer och 70 % av utombordsmoterer. Samtidigt är Mekonomen en stor aktör vad gäller reservdelar, med mycket muskler. De har på bara några år kapat åt sig en stor del av marknaden för bilreservdelar och omsatte förra året 3,5 miljarder kronor i branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *