Nio klassiska fritidsbåtar k-märks

Sedan 2009 har Sjöhistoriska museet k-märkt 76 svenska fritidsbåtar och de senaste i raden är en intressant mix av båtar i både trä och plast från olika årtionden. Totalt har nio fritidsbåtar k-märkts i år – tre segelbåtar och sex motorbåtar. Bland annat en öppen trämotorbåt från 1907, Svenska Kryssarklubbens första utlottningssegelbåt och en motorpärla från 50-talet, som till och med fått en barnramsa uppkallad efter sig.


Foto:

Genom k-märkningen av fritidsbåtar vill Sjöhistoriska museet, som ingår i Statens maritima museer, bidra till att öka allmänhetens insikt i vilket historiskt värde de äldre fritidsbåtarna utgör och samtidigt uppmuntra ägarna att bevara dessa kulturskatter. För att få sin båt klassad som kulturhistoriskt värdefull får ägaren själv ansöka om k-märkningen. Till skillnad från k-märkningen av byggnadsminnen, som styrs av regler och förbud, finns dock ingen lagstiftning som bestämmer vilka båtar som får k-märkas. Kravet är dock att båten måste vara byggd innan 1965 och att modellen ska ha varit vanligt förekommande i Sverige.

Efter en utvärdering av k-märkningsprojektet, som gjordes förra året, finns numera ett specialtillverkat emaljmärke, som ägarna kan pryda sina fritidsbåtar med som bevis för utmärkelsen. ”Utvärderingen visar att k-märkningen är värdefull och välfungerande. Den har blivit väldigt uppskattad och har gett mycket uppmärksamhet åt ett kulturarv som finns spritt över hela landet”, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

Följande nio båtar är de senaste som har k-märkts:

Motorbåten Agnes II – byggd på Rosättra varv i Norrtälje 1918.
Den nuvarande ägaren finns i Västerhaninge, Stockholms län
En klassiker ritad av CG Petterson. Smärre förändringar och ombyggnationer har gjorts genom åren, men allt är väl dokumenterat och utgör en del av båtens historia. Bland båtens dokument finns bland annat den förste ägarens egenhändigt ritade motorillustration och en barnramsa om båten som skrevs runt 1970.

Segelbåten Bonita – byggd i Nötesund på Orust 1964.
Den nuvarande ägaren finns i Bålsta, Uppsala län.
En tidstypisk och välbevarad Vindö 30:a med både originalrigg och motor intakt. Ägarlängden ger bra information om båtens resa genom Sverige, djupare efterforskningar kan höja det kulturhistoriska värdet ytterligare.

Motorbåten Clarenca – byggd på Liljeholmen i Stockholm 1907.
Den nuvarande ägaren finns i Rejmyre, Östergötlands län.
En öppen motorbåt i trä som var bland de första fritidsbåtarna som CG Petterson konstruerade. Troligtvis beställdes den åt motorbåtspionjären Clarence von Rosen. Båten är omsorgsfullt underhållen och har funnits i den nuvarande ägarens familj sedan 1930-talet.

Segelbåten Delfin II – byggd på Rosättra varv i Norrtälje 1927.
Den nuvarande ägaren finns i Limhamn, Skåne län.
Denna kustkryssare var Svenska kryssarklubbens första lottbåt och konstruerades av den välkände Erik Salander. Båten är i mycket gott skick och den omfattande historiken höjer det kulturhistoriska värdet.

Motorbåten Elise – byggd på Vätövarvet i Norrtälje 1952.
Den nuvarande ägaren finns i Stockholms stad och län.
En strömlinjeformad, dubbelruffad motorbåt elegant konstruerad av Jac M Iversen. Ägaren har bevarat båtens tidstypiska utseende och gjort omfattande insatser för att renovera originalmotorn till fungerande skick.

Motorbåten Eystra – byggd på Sjöexpress varv på Lidingö 1931.
Den nuvarande ägaren finns i Åkersberga, Stockholms län.
En klassisk C G Pettersson-båt med dramatisk historia, som rustats upp till näst intill originalskick.

Motorbåten Frall Ann – byggd på Fisksätravarvet i Saltsjöbaden 1965.
Den nuvarande ägaren finns i Saltsjöbaden, Stockholms län.
En välbevarad motorbåt i tidstypisk 60-talsmodell, tillverkad i det då nymodiga materialet glasfiberarmerad plast.

Motorbåten Iris – byggd på Almags varv på Orust 1954.
Den nuvarande ägaren finns i Sjömarken, Västra Götalands län.
Denna sportbåt var bland de första som byggdes i glasfiberarmerad polyesterplast i kombination med trä. Båten har en intressant historia och betecknades vid byggnationen som ”Realloy-pilen”. Förutom namnet har dock ägarna inte gjort några ändringar vid renoveringarna, endast återställt båten till sin forna glans.

Segelbåten Sabina – byggd på Westins varv i Mönsterås 1937.
Den nuvarande ägaren finns i Stockholms stad och län.
Denna välbevarade segelbåt byggdes som utlottningsbåt till Svenska kryssarklubben och i på Kryss 1937 beskrevs den som välbyggd med goda seglaregenskaper. Båten genomgick i början av 50-talet en omriggning, som utfördes av den välkände konstruktören Arvid Laurin, men sedan dess har inga större förändringar utförts.

För mer information om k-märkning av fritidsbåtar, besök: http://www.sjohistoriska.se/sv/Kusten-runt/Fartyg–batar/K-markning-av-fritidsbatar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *