Ny teknik avslöjar Birkas hemligheter

Birka på Björkö är en av de stora turistattraktionerna i Östersjön. Staden räknas som Sveriges allra första och mängder med utgrävningar och utställningar vittnar om vikingatiden. Nu utvecklas och intensifieras forskningsarbetet runt Birka. Med hjälp av helt ny teknik ska en tredimensionell bild skapas av området och alla hemligheter som göms under mark avslöjas. Det utan att ett enda spadtag behövs.


Foto:

Birka räknas som ett världsarv av UNESCO. Här anlades vad man tror är Sveriges första stad. Tiden för grundandet var slutet av 700-talet och var på sin tid en viktig handelsplats. Forskarna estimerar antalet boende i staden till maximalt ett tusental och köpmän från alla delar av Östersjön sökte sig hit för att göra affärer. Det var också här som Ansgar kom för att missionera. Även om hans mission inte blev särskild lyckad förärades han med ett Ansgarkors på ön. Staden lär ha övergivits under 900-talet.
Utgrävningar
Redan på 1680-talet startades utgrävningar på området. Dessa utgrävningar utökades under 1870-talet då flera gravhögar upptäcktes. Då hittades också en silverskatt med islamska mynt. Dessa fynd är än idag basen för det material som finns om Birka. Under slutet av 1900-talet skedde åter utgrävningar på Birka. Platserna som grävts ut och de byggnader som upptäckts, liksom de skatter som påträffats kan alla beses på Birka. Här har dessutom en nygammal by där hantverk från förr visas upp skapats.
Populär båtutflykt
Birka är ett mycket populärt mål för båtresenärer. Det är många som tar sin egen båt till området och som på egen hand upptäcker detta smultronställe. Under hela sommarhalvåret går det dagliga turer till Birka från Stockholm, Hovgården, Strängnäs och Härjarö. Dessa båtturer kostar några hundra kronor och då ingår en guidad tur på området som berättar om allt som står att finna på Birka och historiken runt staden och utgrävningarna. Dessutom ingår entréavgiften till museet.
Nya upptäckter
Så sent som förra sommaren upptäcktes en spännande hemlighet i Birka. Det är en svensk motsvarighet till Stonehenge skapad i trä. Det har föranlett forskare att återigen ta tag i Birka som forskningsplats. De tror att det finns mängder med gömda skatter under markytan. Men istället för att gräva upp skatterna kommer att genomföras med ett terränggående fordon som har tekniken att skanna av jorden den vandrar över. Projektstarten var satt till den 23 maj och under hela sommaren kommer besökare på Birka och Björkö att kunna ta del av undersökningsarbetet.
3-taligt
Projektet med att kartlägga allt som göms under ytan i Birka med omnejd beräknas ta tre år. Resultatet kommer att bli en karta i form av en tredimensionell bild där alla artefakter avslöjas. Till och med så enkla saker som träpålar som funnits i de gamla vikingahusen kommer att bli väl synliga på bilden. Förhoppningar om nya spännande upptäckter är stor. Redan förra året genomförde Stadsantikvarieämbetet provundersökningar med positiva resultat. En äldre stenvall och rester av byggnader upptäcktes. Forskarna tror att de kommer att upptäcka bostäder, verkstäder, vägar, befästningarl, hamnkonstruktioner och gravar som inte än grävts fram. All forskning sker inom ramen för LBI ArchPro, ett europeiskt forskningsinitiativ där Riksantikvarieämbetet är delaktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *