Kanske har du redan tagit upp båten, kanske planerar du att göra det inom kort. Oavsett vilket kan det vara värt att spendera lite extra tid på att säkra båten inför vinterförvaringen – särskilt om du har den stående utomhus. Enligt försäkringsbolaget If sker hela 34% av båtskadeanmälningarna mellan oktober och april – de månader då båtarna normalt sett ligger på land. För att undvika obehagliga överraskningar när det är dags för sjösättning i vår, är det viktigt att själv se till att båten förvaras på rätt sätt under vintern. De flesta båtförsäkringar täcker nämligen inte in skador som uppkommit på grund av mögel, frost, snö eller is.
Några tips inför vinterförvaringen
• Innan upptagningen bör du se till att surra fast alla lösa saker och länspumpa båten så att vikten inte kan snedfördelas under lyftet. Var också noga med var du placerar lyftbanden så att logg, ekolod, roder, drev och propelleraxlar inte tar skada.
• Om du förvarar båten utomhus, var noga med att välja en tillräckligt stor presenning med taknock, så att snön kan glida av ordentligt. Annars finns risk att snö och smältvatten kommer in i båten och resulterar i vatten- och mögelskador.
• Säkerställ att pallar och stöttor är avsedda bör båtens vikt och storlek, samt stabila nog att klara vinterns snöstormar. Tänk på att inte surra fast presenningen i stöttorna. Vid kraftig blåst kan presenningen lätt bli vindfylld och slita med sig en stötta och då är det ett ögonblicksverk innan båten rasar i backen. Använd hellre sandpåsar eller andra tyngder för att hålla presenningen på plats.
• Har du en segelbåt och planerar att ta upp och förvara den med masten på i vinter så kan det vara klokt att höra med ditt försäkringsbolag i förväg så att detta verkligen är okej. Sitter riggen kvar när båten ligger på land är den väldigt utsatt när det blåser kraftigt. Se alltid till att slacka vant och stag.
• Rengör båten ordentligt, det underlättar vaxningen på våren, men se till att lämna öppningar för ventilation när du täcker över den för vintern, annars finns risk för mögelskador.
• Montera bort eventuell utombordsmotor och förvara den inlåst – eller avlägsna åtminstone kåpa och växelhus. En strippad motor är inte lika attraktiv att stjäla. Töm också båten på alla eventuella värdesaker.
• Har du en inombordsmotor, tappa av den eller kör igenom kylsystemet med frostskyddsvätska. Byt olja och filter och säkerställ att det inte finns något vatten i bränslet. Ta bort kylvattenimpellern och förvara den inomhus under vintern. Planerar du att byta den, vänta i så fall tills i vår med att sätta dit den nya.
• Fulladda alla batterier och kör gärna några underhållsladdningar även under vintern. För att motverka oxidering kan du spraya kabelskorna med fuktskyddande medel.
• Även båttoaletten behöver frostskyddas. Använd t ex spolarvätska för själva toaletten och kör igenom pumpen några gånger med matoljeblandat vatten.
• Öppna alla skrovgenomföringar för att undvika att vatten fryser i dem och orsakar sprängskador. Kom bara ihåg att stänga dem innan du sjösätter i vår!