ÅF Offshore Race avgjort

I helgen avgjordes ett av de längre seglatserna ÅF Offshore Race, det som förr kallades Gotland runt. Vinden lyste under långa tider med sin frånvaro, men till slut blev det veteranen Ralf Aspholm och hans besättning som avgick med segern. Det var Ralfs tredje seger, och 21:a seglats i racet.


Foto:

Det som förr hette Gotland Runt har som vi skrivit om tidigare i år förvandlats till ÅF Offshore Race. Seglatsen var för år 2011 i stort sett samma, förutom att vissa klasser fick äran att starta utifrån hjärtat av Stockholms Stad. Det fick stockholmare och semesterfirare i staden att sluta upp runt kajerna. De som var där fick en mäktig syn i stolta segel som satte fart mot Gotland, och den långa seglatsen.
Slutstriden
I helgen, den 9-10 juni avgjordes slutstriden och som segrare stod en stockholmare: Ralf Aspholm. Segern i årets race blev skepparen Ralf Aspholms tredje. Totalt har han ställt upp hela 21 gånger. Årets team var ihopsatt på minsta möjliga tid. Båten som skulle användas kom mycket senare än beräknat vilket ställde till tidschemat ordentligt. Nästa steg – att hitta en bra besättning, visade sig minst lika svår. De folk som Ralf ville ha var inte lätta att få tag på. Till slut lyckades det dock, och alla som fick vara med i besättningen var mycket erfarna i sitt jobb. Men tiden var knapp för teamet. Segling är en lagsport och det gällde att lära sig att fungera ihop på rekordtid. Trots det fungerade samarbetet på Östersjön mer än utmärkt. Det var just samarbetet som Ralf hänvisade till när journalisterna efteråt frågade hur det kom sig att han återigen fick stå överst på pallen efter den långa färden runt Gotland.
Jobbig färd
Men färden blev inte någon drömresa, snarare tvärtom. Ralf Aspholm berättar att han fick en mentalt jobbig resa då blåsten verkligen lyste med sin frånvaro. Då började tankarna spinna, för mannen som ändå är van vid att ha ansvaret för en besättning av den här kalibern. Bättre är det, enligt Ralf, att segla på när det blåser. Då är det bara att jobba på, och som skeppare hinner man inte med att tänka så mycket då. Vinden var så svag att tiden bara gick. Förutom att oroa sig för vad konkurrenter gjorde och vilka val som skulle göras blev det prakiska alltmer påtagligt. Till och med vattnet fick ransoneras. Men till slut vände vindarna och först i mål blev Ralf, veteranen bland de startande.

Totalsegrare:
Datacom-Lindahl , skeppare Ralf Aspholm
Klassegrare:
ORC Int Charlie
Datacom-Lindahl, skeppare Ralf Aspholm
Classic Baltic Race
Volonté, skeppare Maria Krafft
SRS Bravo
S/Y Maskin, skeppare Noel Barkelius
SRS Alfa 1
Vindile, skeppare Bengt Eriksson  

Mer om racet och placeringarna går att läsa om på www.ksss.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *