Aktiv båtmässa i Kalmar

Nästa helg, den 27 – 29 maj, bjuder Kalmar in till sin allra första båtmässa. Visionen är att skapa en mässa för alla, med en så stor bredd som möjligt. Mässan blir således en aktiv tillställning för alla deltagare, med mängder av prova-på-aktiviteter och barn som bygger kanoter.

Under sista helgen i maj bjuder Kalmar in till sin första båtmässa. Mässan går av stapeln i Kalmars Gästhamn och arrangeras av Destination Kalmar, Marketing by Sampson, Kalmar Marina och Baltic Skeppsfournering. Målet med mässan är att skapa en mötesplats där alla trivs, och det gör arrangörerna genom att skapa en interaktiv mässa där det finns något för alla smaker.

Aktiv mässa
I grund och botten är Båtmässan Kalmar en sedvanlig mässa där fokus ligger i försäljning av båtar och tillbehör. Både begagnade och nya båtar kommer att finnas till försäljning. Flera av de större båtmärken och båttillbehörsförsäljarna som har representanter i Sverige har aviserat sin närvaro. Men en osedvanligt stor del av mässans utrymme upptas också av andra aktiviteter. Såväl Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen som Brandkåren kommer att delta på mässan och göra uppvisningar för allmänheten. De kommer att visa upp sina båtar, vattenskotrar och RIB-båtar i hamnbassängen. På Sjöfartsskolan kommer föreläsningar i bland annat bredbandsradar, kajakdesign, segel, el, plotter och paddling att erbjudas. Sjöfartsskolan passar även på att visa upp Calmare Nyckel och två simulatorer, en för navigering och en för maskin.

Barn bygger kanot
Förutom uppvisningar kommer barn och ungdomar få delta i en tävling där de under två dagar ska bygga en kanot. Kanoterna sjösätts sista mässdagen och det lag som får den snabbaste kanoten vinner. Konceptet är taget från den mycket populära amerikanska tävlingen Family Boat Building. Nu kommer tävlingen för första gången att genomföras i Sverige. Det blir en begivenhet värd att titta lite extra på. Det gör även de många dykarrangemang som går av stapeln. Här kommer det att gå att prova på att dyka. Den som vill prova på kajakpaddling kan göra det också. Eller varför inte prova på lite jollesegling under någon av dagarna?

Historia
Ett annat stort inslag i Kalmar Båtmässa är Kalmars båthistoria. Den medeltida repliken Aluett kommer att ligga i Tullhamnen, ett område som gränsar till mässområdet. Här kan alla som är intresserade av gå ombord och uppleva den tid då råsegel användes som motor på båtarna. Även Kalmar läns museum håller sina portar öppna och erbjuder guidade visningar. De håller en utställning om regalskeppet Kronan. Kronan var en av Sveriges allra största skepp under Stormaktstiden men exploderade och sjönk utanför Ölands Kust. Året var då 1676. År 1980 hittades hon åter och då bärgades över 30 000 föremål, varav en del nu kan avnjutas på museet.
Mer information om Kalmar Båtmässa, inklusive det heltäckande programmet och lista med deltagande företag finns att läsa på: http://www.kalmar.com/sv/Evenemang/batmassa/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *