Allt för Sjön – Scandinavian Boat Show – Sveriges största båtmässa

Nordens största båtmässa, Allt för sjön, blir ännu större. I de tre hallarna visar drygt 500 utställare över 1000 båtar samt tillbehör och motorer. ”Semesterbåt för 25.000 kronor” är en ny avdelning som avlivar myten om att båtlivet skulle vara dyrt. En snabbkurs i båtkunskap och navigering för de ”oinvigda” ges också i samma avdelning. ”Allt för sjön” öppnar för allmänheten den 4 mars på Stockholmsmässan. Fredagen den 3:e mars är bransch- och pressdag.

OBS! Detta är en gammal artikel.
Men här hittar du aktuell information:
Bildspecial från Allt för sjön 2007
Inför Allt för sjön 2007

Allt för sjön är mässan för den ”breda publiken”. Här visas allt från stora motor- och segelbåtar till små jollar, kanoter, gamla klassiska träbåtar, motorer, segel, tillbehör, flytvästar, sjökläder och nya vattensporter, dvs Allt för sjön. Mässan bjuder även på många aktiviteter. Besökaren kan t ex. segla med radiostyrda segelbåtar, lära sig om säkerhet till sjöss i bassäng, köra vattenskoter på en simulator, lära sig ”båt-fixar-trix”, se modevisning av sjökläder. m.m. Allt för sjön är knutpunkten för båtintresserade i hela Norden.

– Det riktigt stora intresset för båtlivet håller i sig och vi ser inga tendenser till att det mattas. Vi har rekordmånga båtar och vi har möblerat om mässan en del. Olika båttyper ligger nu mer samlade och besökaren kommer att få lättare att hitta de båtar han eller hon är mest intresserad av, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Allt för sjön är också barnens båtmässa. De får handgripligen lära sig slå knopar och leka ombord på en båt samtidigt som de lär sig sjöregler. De populära TV- råttorna Rummel och Rabalder underhåller också livs levande på scenen.

Alfa-, Bravo- och Charlie-hallen
Antalet internationella besökare har ökat de senaste åren och därför kommer årets upplaga av Allt för sjön att få en mer internationell prägel. Bland annat har hallindelningen ändrats en del, så även till namnen som numer är Alfa, Bravo och Charlie, tidigare A, B och C-hallen.

I Alfa-hallen samlas alla stora segel- och motorbåtar tillsammans med R.I.B.-båtar, bryggor och trailers. Segelbåtarna ligger som tidigare lättöverskådligt förtöjda vid två bryggor i Alfa-hallens högtaks-del. I Bravo-hallen, hittar vi de stora utbordarmärkena. De visar tillsammans också upp sina 100-tals båtmodeller.

Classic Boat Show
I Charlie-hallen blir det tillbehör i massor. Bland annat visas ett nytt helsvenskt navigationssystem. På Classic Boat Show, som flyttas till Charlie-hallen, är årets tema Mälarbåtar och campingbåtar. Den fina Mälarkryssaren visas i fyra olika storlekar samt flera klassiska campingmotorbåtar i trä. En ”antik” jetdriven motorbåt kommer också att höra till sevärdheterna.

Aluminiumbåtstrend
– Vi kan nog skönja en ny trend, eller i alla fall en ny vår för aluminiumbåtarna. Inte mindre än tio utställare med aluminiumbåtar finns på plats. Det är rekord. De ligger i Bravo-hallen och presentera många nya båtmodeller, säger Thomas Sandberg.
– Det gäller både stora och små aluminiumbåtar. Den största kommer från företaget Anytech.

”Semesterbåt för 25 tusen kronor”
– Ett nytt projekt är ”25 000 kronorsbåten”. Det är Allt för sjön och tidningen Båtnytt som tillsammans med Båtägarskolan vill visa att det inte behöver kosta massor av pengar för att komma ut i skärgården, säger Erik Rådström. Projektet vänder sig till ungdomar samt andra som är nyfikna på båtlivet, men som inte vill lägga ut alltför mycket pengar.

Allt för sjöns nybörjarskola
I samband med projektet ges besökaren också möjlighet att gå första steget i en utbildning för nybörjare. Genom att svara på cirka10 enklare frågor får han/hon ett intyg på sin kunskap och blir samtidigt berättigad till rabatt på en kompletterande utbildning. Avsikten är att avdramatisera båtlivet, både i en segel- och motorbåt, samt visa hur enkelt det är att lära sig det mest elementära för att komma ut på sjön och känna trygghet och glädje.

Andra nyheter och aktiviteter som erbjuds: Modeshower, Milk Cup Race, Segling med radiostyrda båtar, Innovationstorget, Säkerhetstorg med uppvisning i bassäng, Miljötorget, Fotogaller i med de mest namnkunniga svenska skärgårdsfotograferna, och i avdelningen Alla kan segla, finns bland annat ett jolletorg för den som vill lära sig segla jolle

Mer information hittar du på www.alltforsjon.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *