Brittiska Aqua vann RC44 Sweden Cup – igen

För andra året i rad tog det brittiska teamet Aqua hem segern i RC44 Sweden Cup i Marstrand. Svenska Artemis med skepparen Torbjörn Törnqvist i spetsen kämpade väl och låg ett tag även i täten, men fick till slut nöja sig med en bronsplats.


Foto:

Tuffa väderförhållanden
Söndagens tävlingar i Marstrand utfördes under svåra väderförhållanden med stora dyningar och starka vindar på runt 12 sekundmeter. Ryska RUS-7 bröt till och med masten i ovädret och tvingades avbryta tävlingen. För de ryska landsmännen på Katusha gick det dock bättre och de vann söndagens första race efter en hård kamp mot svenska Artemis, som slutade som tvåa. I dagens första race fick totalledaren Aqua nöja sig med en tredjeplats.

Med bara 200 meter kvar till mål knep dock Aqua förstaplatsen från ryska Nika i den andra deltävlingen och säkrade på så sätt redan där sin totalseger i RC44 Sweden Cup 2012. Men Aqua vann även det trettonde och sista racet framför österrikiska AEZ. Trea i det sista racet blev Artemis, som också slutade som totaltrea så här långt i RC44-cupen. En regatta återstår och den kommer att gå av stapeln i Kroatiska Adris mellan den tredje och sjunde oktober.

Träningen gav resultat
Under den fyra dagar långa seglingen låg brittiska Aqua på topp och kammade hem segern i hela sex av de 13 deltävlingarna. Aquas taktiker Cameron Appleton tror att mycket av deras framgång berodde på att träningen i början av veckan hade rustat teamet för de tuffa förhållandena. ”…Precis som idag hade vi då stora vågor och mycket vind och vi var det lag som spenderade mest tid på vattnet för att träna. Det fick vi betalt för idag”, noterade han efter vinsten.

Slutställning i RC44 Sweden Cup i Marstrand:
1:a plats – Team Aqua, Storbritannien, med 36 poäng
2:a plats – Katusha, Ryssland, med 54 poäng
3:e plats – Artemis Racing, Sverige, med 55 poäng
4:e plats – Aleph, Frankrike, med 56 poäng
5:e plats – Peninsula Petroleum, Storbritannien, med 75 poäng
6:e plats – Synergy, Ryssland, med 82 poäng
7:e plats – Team Nika, Ryssland, med 87 poäng
8:e plats – AEZ, Österrike, med 88 poäng
9:e plats – No Way Back, Holland, med 96 poäng
10:e plats – RUS-7, Ryssland, med 106 poäng
11:e plats – AFX Capital, Italien, med 126 poäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *