Fler aktiviteter längs Göta Kanal i sommar

Planerar du en tur på Göta Kanal i sommar så kommer du troligtvis att märka av en hel del nyheter, åtminstone om du gjort resan tidigare. En undersökning som Göta Kanalbolag gjorde bland kanalens besökare 2012 visade att de flesta som besökt kanalen mer än gärna återvänder igen, vilket i sig är ett riktigt gott betyg. Runt 10 procent av de tillfrågade hade dock önskemål om ett bättre utbud vid gästhamnar och serviceanläggningar. I år har Göta Kanalbolag därför satsat extra mycket på att göra kanalen attraktiv för såväl återkommande som nya besökare. Dels genom att renovera slussar och kajer, bygga ut bryggor och förbättra tillgången till el, vatten och annan service för båtfolket. Dels genom att erbjuda ett större, mer varierat och spännande utbud av aktiviteter längs med kanalen. Dessutom fokuserar man lite extra på miljön i år. Bland annat kommer 100 kr från varje kanalbiljett som säljs till fritidsbåtar under året att gå till plantering av nya träd längs kanalen.

Det finns många sätt att uppleva Göta Kanal – vare sig det är med en egen segel- eller motorbåt, från däcket på en klassisk kanalbåt eller från cykelsadeln utefter strandkanten. Oavsett vilket man väljer utlovas en mängd nya upplevelser för hela familjen. ”I år fokuserar vi på semestertrenden att uppleva saker tillsammans, oavsett om vi pratar båtkryssningar, aktiviteter, utställningar, musik eller teater. Målet är att alla ska ha roligt oavsett ålder”, säger Anna Meyer, marknads- och informationschefen på AB Göta kanalbolag, i ett pressmeddelande.

En nyhet för i år är ”HjulKulTur”, som erbjuder en härlig mix av motion, kulturhistoria och god mat. Bland annat ingår en äventyrsguidning på Karlsborgs fästning, en tvåtimmarstur med hjulångaren Eric Nordevall II och cykling längs kanalen. Det finns också ett flertal olika upplevelsepaket att välja mellan för den som vill cykla ena vägen och ta en kanalbåt tillbaka – inklusive övernattning på hotell eller pensionat vid kanalen. De gamla klassiska kanalfartygen M/S Wilhelm Tham och M/S Juno fortsätter givetvis att gå precis som vanligt och bjuder på härliga kryssningar med en unik atmosfär från förra sekelskiftet. Vill man främst uppleva slussningarna kan man annars välja en tvådagarskryssning mellan Motala och Berg med M/S Kung Sverker och M/S Wasa Lejon och samtidigt få en guidad tur genom Östergötland.

Några andra höjdpunkter som kan nämnas är 200-tioårsjubileet för slussen vid Forsvik. Firandet invigs den 4:e maj med ett historiskt skådespel och därefter kommer det att bjudas på teaterföreställningar och spännande evenemang hela sommaren. Lördagen den 11:e maj kan du fynda billiga prylar i Lyrestad, Hajstorp, Vassbacken, Karlsborg, Borensberg och vid Brådtom sluss utanför Norsholm. Då har nämligen ”Sveriges längsta loppis längs Göta kanal” premiär. Vid Hajstorps slussar kan man dessutom besöka veteranbilsträffar och dragspelsstämmor flera gånger under sommaren. Vid Brådtom sluss, på Korskullens Camping i Söderköping och i Karlsborg bjuds det även på återkommande allsångskvällar med en rad kända artister. Och den 27:e juli går veteranbåtsracet ”Fri fart på Göta Kanal” av stapeln vid Museihuset i Ljung.

Detta är dock bara ett axplock av allt som händer längs kanalen i sommar. Mer information om paketresor och sommarens alla evenemang hittar du på www.gotakanal.se.

Foto: AB Göta kanalbolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *