Fullspäckat sommarprogram utmed Göta Kanal

Den fjärde maj är det återigen dags för Göta Kanal att öppna sina slussportar. Det är inledningen på en hektisk, spännande och fartfylld säsong utmed den berömda kanalen. Men alla kommer inte hit via sjövägen. Alltfler söker sig hit med husbil. Det är något som Göta kanalbolag har tagit fasta på.


Foto: Stefan Nordkvist

Göta Kanal är Sveriges mesta besöksmål. Det är en av våra mest kända landmärken och årligen söker sig miljoner människor till den innehållsrika kulturmiljö som vattenvägen omges av. Många väljer fortfarande att besöka kanalen via båt, men alltfler kommer också hit landvägen. Antalet besökare som gästar området med husbil eller husvagn har tredubblats på tio år.
250 arrangemang
Göta Kanal har blivit en kulturbegivenhet i ordets rätta bemärkelse. Kanalen i sig är ett levande kulturminne som ger stor behållning för den som upplever den. Till det kommer mängder med olika kulturevenemang som går av stapeln utmed leden. Listan är lång och inbegriper allsångskvällar, en hel rockfestival vid namn Göta kanal Rock, veteranfordonsträffar, körfestivaler, konstutställningar, teaterkvällar, fästingäventyr och andra upptåg. Fri fart på Göta kanal är en riktig klassiker i schemat, liksom Törebodafestivalen och den årliga enorma kräftskivan.
Wilhelm Tamm
Göta Kanal är n färdeld som är tillgänglig både för den som reser med egen båt och den som vill åka på ett fartyg. Flera fartyg trafikerar Göta Kanal, och erbjuder olika typer av färdrutter och resepaket. I år fyller passagerarbåten Wilhelm Tamm etthundra år. Det firas med en fyradagarskryssning från Göteborg till Söderköping. Sedan färdas passagerarna med buss rutten Söderköping och Stockholm. Mer moderna båtar erbjuder paket med övernattningar på hotell och pensionat.
Ny trend
Att komma via landvägen är en ny trend hos besökarna. Flera väljer dessutom att följa kanalen, men via landsvägen. Det har föranlett Göta Kanalbolaget, som driver färdrutten att installera flera ställplatser. Det går dels att ställa sig på någon av de 120 gästhamnar som bolaget tillhandahåller. Därutöver finns ett tjugotal campingplatser att välja mellan utmed kanalen. Så än så länge finns gott om plats för den som vill planera en resa till Göta Kanal med sin husvagn i sommar.
Cyklar också populära
Att cykla utmed kanalen är också det högsta trend. Det gäller både korta som längre sträckor. Tack vare de cykelpaket som erbjuds är cykeln ett enkelt och lättillgängligt alternativ som också kan kombineras med kanalresor med båt. Det går att ta etapper på några timmar till hela veckoresor där cykel är ett av kommunikationsmedlen. Cykeln är ett miljövänligt, tyst och mycket socialt sätt att uppleva kulturen runt Göta Kanal på.
Mer om Göta Kanal och alla de fantastiska äventyr som stråket erbjuder finns att läsa om på:
www.gotakanal.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *