Hamnens Dag i Stockholm den 30:e september

Befinner du dig i närheten av Stockholm söndagen den 30:e september mellan kl.11:00 och 16:00, så bör du passa på att besöka Hamnens Dag. Schemat är fullspäckat med spännande uppvisningar, utställningar, musikunderhållning, skärgårdsmarknad och tävlingar. Och vid Skeppsbron och Stadsgårdskajen bjuder massor av olika fartyg allmänheten på en chans att kliva ombord och utforska.


Foto:

Evenemangsområdet börjar vid Skeppsbron i Gamla stan, fortsätter över Slussen, längs med Stadsgårdskajen och slutar vid Stora Tullhuset. Vid Slussen visar slussvakten hur det går till när man slussar och i Faktarummet på Stockholms stadsmuseum bjuds det på filmvisning om Stockholms Hamnars historia mellan kl, 12:00 och 16:00.

Vid Stadsgårdskajen kan du kliva ombord på lyxfartyget Tallink Silja Baltic Queen och delta i roliga aktiviteter. Här ligger även Sjöfartsverkets M/S Fyrbjörn, där du bland annat kan lära dig mer om de olika sjömärkena, samt hur de sätts ut. I Birkaterminalen kan du uppleva en nästan riktig Skärgårdsmarknad med allt från lokala konsthantverk till sylter, ostar och konfektyrer. Birka Cruises bjuder också på underhållning, överraskningar och tävlingar fram till kl. 15:00.

Evenemangets arrangörer, Stockholms Hamnar, håller till i Stora Tullhuset och kommer där att berätta om sitt arbete och anordna tävlingar för både barn och vuxna. Hamnbandet står för underhållningen. I Stora Tullhuset kan ni även njuta av Fotografiskas utställningar, fika eller äta en bit mat. Ett flertal restauranger och båtar som dagen till ära bjuder på smarriga menyer finns också att tillgå under dagen. På kajen bjuder DB Schhenker och Arvid Nordquists dessutom på kaffe och berättar om en kaffebönas långa färd från Sydamerika till din kaffekopp. Vid Stadsgårdskajen kan du även se Svenska Tungdykargruppen visa upp sin tuffa utrustning och följa en dykning live via dykkamera. Medan Skadeservice demonstrerar hur sanering av ett oljeutsläpp går till med miljövänliga metoder och Tullverket håller uppvisningar med sina fantastiska hundar.

Vid Skeppsbron kan du besöka Stockholms sista koleldade ångbåt, S/S Blidösund och kika in i maskinrummet. Här hittar du även det K-märkta fartyget M/S Birger Jarl där du kan njuta av musikunderhållning och äta brunch. På vägfärjan Pluto bjuder Trafikverket på ett flertal aktiviteter och kommer kanske också att rekrytera under dagen. Kustbevakningens sprillans nya KBV 031 ligger också för ankar vid Skeppsbron, så ta chansen att få se ett riktigt hypermodernt fartyg inifrån och ta en pratstund med besättningen. Vid bron visar även Sjöpolisen upp sin häftiga stridsbåt. Mudderpråmen Loke och skolfartyget Shamrock finns också på plats, liksom bogserbåten Tug. Ombord på M/S Teaterskeppet bjuds det på både konstutställning och filmvisning – och missa inte Sjöräddningssällskapets spännande helikopteruppvisning kl. 14:00!

På Skeppsbron kommer Storstockholms Brandförsvar och Släckmedelscentralen bland annat att demonstrera en kraftfull brandspruta som används vid oljebränder. Vid kajen kan du även delta i Gränspolisens tävling ”Finn fem fel” och se om du har vad som krävs för att skydda landets gränser.
Här kan du även ta en tjuvtitt på Viking Lines nya fartyg Viking Grace som kommer att stoltsera med såväl ett nytt inredningskoncept som ett unikt, miljövänligt drivsystem. Ville Viking kommer också på besök tillsammans med en kompis från filmen Ice Age. Och ute på Strömmen visar Viking Lines Gabriella upp sig någon gång mellan 12:00 och 13:00. SITA, som sköter källsorteringen åt kryssningsfartygen, anordnar också en tävling där du får visa prov på dina källsorteringskunskaper och kan vinna fina priser. Vid sin butik bjuder Upplevelsepresent.se på Segwayåkning och en chans att vinna härliga upplevelser och hos Securitas kan du prova på spännande röntgenutrustning och kanske få se hur en bombhund arbetar.

Hela dagen kommer Waxholmsbolaget dessutom att köra skytteltrafik mellan Räntmästartrappan och och Stora Tullhuset. Samtidigt kör Sjövägen till och från Lidingö och Nacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *