Journeyman går i bräschen för ny klimatövervakning

Under måndagen avgår den specialdesignade segelbåten Journeyman för att segla jorden runt under hela tre år. Ombord finns ett labb och fullt av mätutrustning som ska kalibreras och utvecklas . Målet är att skapa mätinstrument som kan användas av fritidssegelbåtar i avläsningen av klimatdata.


Foto:

Idag, måndagen den 19 september 2011 avseglar Journeyman från Fisksätra mot de sju haven. Målet är en hela tre år lång jordenruntresa. Seglatsen låter nog så spännande i sig, inte minst med tanke på att det är skepparen Jesper Weissglass själv som har designat och byggt den 60 fot långa segelbåten. Men det intressanta slutar inte där – tvärtom. På båten kommer det nämligen att finnas ett litet labb som ska mäta klimatdata i havet, med mål att skapa helt nya mätsystenm för fritidssegelbåtar.
Ocean Search
Projektet bakom labbet på Journeyman heter Ocean Search. Syftet med projektet är att skapa mätverktyg som kan installeras på helt vanliga fritidssegelbåtar. Dessa mätverktyg består av sensorpaket och dessa ska kunna ta emot och spara viktiga data för att göra korrekta klimatanalyser. Ett steg i denna utveckling blir nu Journeyman, och segelbåtens resa över världshaven. Här kommer modellerna att testas ordentligt för att sedan kunna anpassas till fritidsbåtar.
Många bakom
Det finns en hel del företag och organisationer bakom projektet Ocean Search. Bland flera aktörer syns segelbåten Journeyman, SIWI, Imego, Svenska Institutet och The Good Guys. Magnus Jonsson på Interactive Institute agerar projektledare och betonar att det här ger möjligheter för gemene man att vara med och påverka. Med hjälp av mätverktygen kommer vi alla att kunna vara delaktiga i att avläsa varningstecken, tecken vi kan reagera på innan det är för sent. Ett av delmålen är att engagera, sprida information och öka medvetenheten om de förändringar som vattnen utsätts för.
Journeyman
Segelbåten som avseglar idag är skepparen Jesper Weissglass helt egna projekt, ett projekt som tagit tre år att förverkliga. Båten är helt byggd med fokus på miljön och han har inte haft som mål att resa iväg ensam. Istället har han bjudit in stresssade stadsmänniskor med på färden, för att uppleva en helt annan värld. Tillsammans kommer de att uppleva en värld som inte styrs av tidspassningar, utan av väder och vind. För den som är intresserad av att delta på färden finns fortfarande chansen. Det går att kontakta Jesper Weissglass direkt på jesper@journeyman.se. Mer information om projektet med mätningar av miljödata för fritidsbåtar finns att få på www.oceansearch.org.