Mot Pingvinernas Land – ny bok av Milo Dahlmann

År 1997 begav sig den miljöengagerade undersköterskan Milo Dahlmann iväg på en långväga seglats med siktet inställt på Antarktis. Därmed blev hon också den första svenska kvinnan som seglade ensam över Atlanten. Den gången nådde hon dock inte sitt mål. Men tolv år senare gick drömmen i uppfyllelse – och det är den spännande resan vi får följa i boken ”Mot Pingvinernas Land” som nyligen släpptes via Norstedts Förlag.


Foto:

Drömmen om Antarktis
Sorgen och känslan av hopplöshet var påtaglig när Milo Dahlmann återvände hem igen efter den första seglatsen över Atlanten. Ett och ett halvt år hade hon spenderat ensam ute på haven, utan att lyckas nå sina drömmars mål – Antarktis. Den dåvarande undersköterskan var sedan länge engagerad i miljöfrågor, bland annat via Greenpeace – och kanske var det där drömmen om Antarktis föddes. Däremot hade Milo inte börjat segla förrän i 20-årsåldern, så det var nog många som höjde på ögonbrynen när hon bestämde sig för att ensam korsa Atlanten i en segelbåt. När hon gav sig av 1997, helt utan sponsorer, blev hon också den första svenska kvinnan som vågade sig ut på en ensamsegling över Altanten.

Gav inte upp
Trots besvikelsen vid hemkomsten hade Milo inga planer på att skrota sin dröm. Det hon lärt sig under sin tid på haven var hur viktigt det är att sätta upp och hålla fast vid sina mål, men också att man måste våga ändra sina planer när verkligheten hinner ikapp. Samtidigt insåg hon att hon faktiskt hade makten att själv påverka sitt liv för att nå sin dröm. Därför började hon spara sin landstingslön och efter sju år hade hon fått ihop närapå 1,5 miljoner kronor som hon investerade i en specialbyggd tio meter lång stålbåt – Artemisia II. Sedan bar det iväg över Atlanten igen – och bättre utrustad, både materiellt och mentalt, lyckades hon denna gång nå fram till Antarktis. ”Min båt har blivit en del av mig. Hon står för både glädje och besvikelse. Men mest av allt för hopp och möjligheter,” säger Milo, som idag arbetar som sjuksköterska och även är en frekvent anlitad och uppskattad föreläsare.

Om boken
I boken ”Mot Pingvinernas Land – En Seglats till Antarktis” (Norstedts) berättar Milo Dahlmann om sina erfarenheter under resans gång. Allt från små saker som harmonin och lyckan i att baka bröd mitt på Atlanten till den överväldigande känslan hon upplevde när hon väl nådde fram till Antarktis. Den klara utsikten, pingvinerna och det mäktiga landskapet var hänförande och väckte samtidigt funderingar kring hur vi förhåller oss till den värld vi lever i och hur det egentligen står till med vår planet. I boken delar Milo med sig av sina upplevelser och lärdomar både när det gäller praktiska förberedelser, som val av båt och utrustning, och inspirerande insikter om hur vi alla har möjlighet att förverkliga våra drömmar om vi tror på oss själva.

Boken hittar du här:
http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Senhost/dahlmann_milo-drommen_om_pingvinernas_land-inbunden/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *