Ö till Ö – ett äkta mandomsprov

Idag, måndagen den 3 september, går startskottet för den sjunde upplagan av den stentuffa endagstävlingen Ö till Ö i Stockholms Skärgård. Tävlingen börjar redan kl. 06:00 vid Seglarhotellet på Sandhamn varefter deltagarna ska kämpa sig igenom en exceptionellt krävande bana bestående av 54 km löpning över 20 öar och däremellan 11 km simning. Totalt kommer tvåmannalagen att kliva i och ur vattnet hela 38 gånger innan de når målet vid Utö Värdshus, dryga nio timmar senare. Och det finns varken tid eller möjlighet att byta om mellan löp- och simpassen, vilket innebär att deltagarna får tävla iklädda löparskor och våtdräkt.


Foto:

Började med en vadslagning
Ö till Ö kom till genom en vadslagning mellan krögaren Anders Malm och två bröder på Utö Världshus och när den officiella tävlingen gick av stapeln första gången 2006 var det endast 20 lag som deltog. Idag har tävlingen växt rejält och blivit internationellt känd som en av världens tuffaste multisporttävlingar. Deltagarna tävlar i tvåmannateam och det finns både rena tjejlag, killteam och mixade lag med i startlistan, bestående av allt från elitsoldater och långdistanstriatleter till motionärer och kompisgäng.

Fullbokat på 30 minuter
Företrädesvis är det svenska lag som deltar, men i startfältet finns även en hel del utländska team – till och med ett amerikanskt par som valt att fira smekmånaden på detta ganska okonventionella sätt. Och att tävlingen räknas som en av världens mest krävande är ingenting som avskräcker – snarare tvärtom. Faktum är att tävlingen har blivit så omåttligt populär att samtliga 200 platser blev fullbokade redan inom en halvtimme efter att man öppnat för anmälningar. Således var det många som var intresserade av att delta som dessvärre inte fick en chans i år.

Säkerheten viktig
Tävlingen körs av säkerhetsskäl på en måndag då det är färre fritidsbåtar i omlopp då, vilket gör övervakningen enklare. Alla lag är dessutom försedda med GPS-utrustning för att tävlingsledningen ska kunna hålla koll på alla deltagare. För att undvika eftersläntrare finns det dock vissa stationer längs vägen som deltagarna måste passera inom en viss maxtid. De som inte hinner i tid till en station plockas ur tävlingen. De snabbaste teamen beräknas gå i mål på Utö någon gång vid 15:00-tiden i eftermiddag och för segrarna väntar en vinstcheck på 37 500 kr.

Följ tävlingen live på: http://www.otillo.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *