Ökande export lyfter Storebro

Ökande export av Commander lyfter Storebro Bruks AB – nyanställer 20 båtbyggare för att klara växande efterfrågan på succébåten


I augusti i fjol premiärvisades den helt nya Storebro 410 Commander i Långedrag. Redan då märktes ett mycket positivt intresse för båten, som är av s k Fast Trawler-typ. Från ett rymligt pilothouse nås både skarndäck och det skyddade akterdäcket via glasade skjutpartier, och med dubbla Volvo Penta D6-motorer är toppfarten dryga 30 knop. Intresset för Storebro 410 Commander har accelererat kraftigt efter visningar på de stora båtmässorna i Hamburg, London, Düsseldorf, Helsingfors, Tokyo och Köpenhamn de senaste månaderna. Lars Bjuréus är exportansvarig för Storebro inom koncernen Viamare Boats:
– Vi hade höga förväntningar på Storebro 410 Commander, men de har överträffats med råge. Nu har vi order från hela 13 länder, berättar han nöjt, men tillägger att framgången också har en baksida som måste åtgärdas.
– Leveranstiderna ligger redan nu långt framme i nästa säsong och det är naturligtvis inte tillfredsställande. Nu drar vi nytta av hela koncernens resurser för att säkerställa snabbare leveranser och klara ytterligare order. I det arbetet ingår att en ny lamineringsanläggning snart tas i bruk på Gotland, med jobb för 20-talet nya båtbyggare.

Storebro 410 Commander lanserades för att fylla upp luckan mellan de populära systerbåtarna Nimbus 380 Commander och Storebro 475 Commander. Ett pris kring fyra miljoner kronor och den omvittnade skandinaviska kvalitetskänslan i båtarna har inte bara lockat nordiska köpare, utan de strömmar också till från England, Tyskland, Kroatien, Schweiz, Holland, Gibraltar och Japan. Ivriga intressenter i Hong-Kong, Kina, Italien, Grekland och Ungern vill även de beställa så snart leveranstiderna kan
preciseras:
– Dessutom har vi sålt en 475 Commander till Island, så för Storebro Bruks AB innebär den lyckade satsningen på Commander-konceptet ett verkligt lyft, konstaterar Lars Bjuréus.
– De senaste tre åren har mest handlat om strukturering, med investeringar i nya system och effektiviseringar av produktionsapparaten för att skapa en rationell verksamhet med god lönsamhet. Det har varit en smärtsam period och därför känns framgångarna extra glädjande.

Storebro 410 Commander är utvecklad vid Viamarekoncernens utvecklingscentrum hos Nimbus Boats i Långedrag och byggs i småländska Storebro. Produktionen är kvalitetscertifierad enligt ISO 9002 och konstruktionen provad av Det Norske Veritas. Konstruktör är John H V Lindblom. I Commanderserien ingår sedan tidigare Nimbus 380 Commander, som tillverkas i Nimbusfabriken i Lugnås söder om Mariestad, samt Storebro 475 Commander, som byggs i Storebro. I slutet av augusti ska nytillskottet Nimbus 340 Commander, som byggs i Visby, premiärvisas för allmänheten vid den stora visningshelgen i Långedrag. Där pågår också framtagningen av ytterligare en modell som ska produceras i Storebro med början till hösten – en ny 41-fots båt i den framgångsrika Novaserien.

I Viamare Boats ingår varumärkena Storebro Royal Cruisers, Nimbus Boats, Maxi Yachts och Ryds. Koncernen beräknar under 2004 öka omsättningen med 15 % till närmare 750 mkr.

För mer information, kontakta Lars Bjuréus på 0492-195 11 eller på lars.bjureus@storebro.se. Högupplösta bilder och produktblad tillhandahålls efter förfrågan hos Christian Wiklund, 031-69 77 11, 070-917 00 55 eller christian.wiklund@nimbus.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *