Orka – Sveriges första officiella sjöräddningshund

Som certifierad räddningshund är schäfertiken Orka van att söka upp människor som exempelvis blivit instängda under rasmassor på land. Men att söka upp nödställda till sjöss ställer inte bara extra höga krav på hundens koncentrationsförmåga utan även på samspelet mellan hund och förare. Orka och hennes ägare, Anette Stierna, har dock legat i hårdträning under året som gått och i november blev de det enda ekipaget som klarade det tuffa slutprovet i Stockholms skärgård. Därmed blev Orka Sveriges första officiella sjöräddningshund.


Foto:

Höga krav
Endast redan certifierade räddningshundar fick delta i den krävande utbildningen och det först efter att ha genomgått ett lämplighetstest. Av de fem hundekipage som deltog var det bara två som tog sig till slutprov – schäfertikarna Orka och Reijza. Orka klarade provet galant och kan nu titulera sig som Sveriges första officiella sjöräddningshund. Reijza lyckades också hitta alla figuranter, men hennes entusiasm gjorde att hon ibland dröjde lite för länge med att markera, så hon och föraren Hasse Stierna får en ny chans i vår.

Samspelet viktigt
Att söka efter försvunna människor i havs- och skärgårdsmiljö är väldigt annorlunda från ett vanligt räddningsuppdrag på land. Väderförhållandena kan vara mycket krävande till sjöss och hunden måste kunna koncentrera sig på arbetet samtidigt som den balanserar på en vattenskoter eller står ombord på en båt. Hunden har inte heller möjlighet att söka fritt utan är beroende av att den som kör båten eller vattenskotern styr dit hunden kan få vittring. Det ställer mycket höga krav på samspelet mellan förare och hund. Orka talar snabbt om med ljud om hon tappar vittringen, Anette tolkar markeringarna och vidarebefordra dessa till skepparen, som snabbt måste agera och styra i rätt riktning så att Orka kan få upp spåret igen. När hon hittar en människa markerar hon genom att lyfta upp en rulle hon har hängande i halsbandet.

Snabbare sökning kan rädda liv
Hundens utomordentliga luktsinne gör det möjligt att söka igenom ett större område på kortare tid – oavsett om det är solsken, dimma eller mörker. Under slutprovet markerade Orka redan från båten, 400 meter från stranden, att det fanns en nödställd människa på en av öarna – och väl i land sprang hon raka spåret till klippskrevan längre in på ön där figuranten låg gömd. Ett område som normalt sett tar Sjöräddningen ca två timmar att genomsöka tar endast en halvtimme för en utbildad hund att söka igenom. Det är viktiga minuter som kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Om projektet
Utbildningen och certifieringen av sjöräddningshundar är ett samarbete mellan Svenska Brukshundsklubben, Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet. Som ansvarig myndighet för svensk sjöräddning har Sjöfartsverket varit kravställare medan Brukshundsklubben och Sjöräddningssällskapet ansvarat för själva utbildningen, som finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Orka och hennes förare ingår nu i besättningen på Dalarös sjöräddningsstation och målet är att i framtiden kunna ha flera certifierade sjö- och flygräddningshundar i beredskap på strategiskt utvalda platser runt om i landet – främst i närheten av där Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade för att snabbt kunna förflytta hundekipagen dit de behövs.

Bilden föreställer Orka och hennes förare Anette Stierna. Fotograf: Stefan Jerrevång.

Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *