OS-guldmedaljörerna Lööf och Salminen nominerade till Jerringpriset

Radiosporten tillkännagav nyligen vilka 14 idrottare och lag som nominerats till det prestigefyllda Jerringpriset – en utmärkelse som även brukar kallas ”folkets pris”, då det är allmänheten som avgör vem som vinner. Och självklart finns våra OS-vinnare i Starbåt, Fredrik Lööf och Max Salminen med på listan över de nominerade kandidaterna.

Om Jerringpriset
Jerringpriset instiftades 1979 till minne av Sveriges Radio-ikonen Sven Jerring och är en utmärkelse för bästa svenska idrottsprestation som delas ut en gång om året. Vanligtvis ser man prestationen ur ett internationellt perspektiv, men när nomineringarna är gjorda är det svenska folket som röstar fram sin favorit. Och det går att rösta både via internet, telefon och vanlig post. Den 14:e december räknas rösterna samman och de 14 kandidaterna minskas utifrån resultatet till åtta. De åtta kvarvarande finalisterna går sedan att rösta på ända fram till och med den 14:e januari då den Svenska Idrottsgalan går av stapeln och vinnaren (eller vinnarna) presenteras.

Ännu fler nomineringar för Lööf och Salminen
Under Idrottsgalan kommer även vinnarna av Idrottsakademins priser att tillkännages och även där har Lööf och Salminen nominerats både till ”Årets prestation och ”Årets lag”. Vilket kan ses som ganska välförtjänt. Teamet har seglat tillsammans sedan hösten 2010 och tog i somras hem Sveriges första seglingsguld i OS sedan 1976. För Max Salminen var det en riktigt häftig OS-debut, medan Fredrik Lööf är gammal i gamet och har varit med i hela sex stycken OS, där han plockat hem två brons sedan tidigare. Lööf har även 10 VM-medaljer i bakfickan. Hittills har dock ingen seglare vunnit Jerringpriset, så frågan är om Lööf och Salminen ska bli de första. Vill du se alla kandidater och rösta, kan du besöka länken nedan – där finns både ett röstningsformulär, telefonnummer och adress – om du föredrar att skicka vykort.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3295&grupp=16930&artikel=5351162