Seglarfest mitt i Stockholm

Många var skeptiska när starten i ÅF Offshore Race flyttades till centrala Stockholm, men efter förra årets publiksuccé har nog de flesta ändrat uppfattning. Så förhoppningsvis blir det en lika stor folkfest i år. Race-starterna är så klart höjdpunkterna under evenemanget, men det finns mycket att se och göra i området under hela helgen. Redan på torsdag kan den som är intresserad traska runt och kika på de ca 300 segelbåtarna som ligger förtöjda vid provisoriska bryggor kring fullriggaren ”Af Chapman” på Skeppsholmen. I sponsorbyn finns samtidigt möjlighet att ta del av fina erbjudanden hos de utställande företagen. Det bjuds även på musikunderhållning med både liveband och DJ’s, samt familjeshower med clownen Fiffi. TV 4 Mitt Köks Sverigeresa kommer också att dyka upp på scen och Sjöräddningssällskapet bjuder på uppvisningar. Det blir även uppvisning av radiostyrda båtar. För de yngre finns dessutom ett marint barnområde där Sjöhistoriska Museet ordnar spännande pyssel och lekar.

Den som vill se seglingstävlingar behöver dock inte vänta på det stora racet. Redan på fredag kl.15:00 blir det kappsegling i KSSS Business Cup. Och kl. 11:00 på lördag beger sig ca 40 båtar iväg på en inomskärskappsegling från Strömmen till Sandhamn. På söndagen den 30:e juni kl. 11:00 går så äntligen den första starten i årets ÅF Offshore Race. Runt 250 båtar kommer att starta i mindre grupper med 10 minuters mellanrum. De största båtarna startar först för att det inte ska bli allt för trångt i passagerna på väg ut ur skärgården. Från Sandhamn går racet sedan vidare ut på Östersjön, där båtarna rundar Gotland för att därefter återvända till målgången i Sandhamn några dygn senare.

ÅF Offshore Race är en riktigt klassisk seglingstävling som under sin 70-åriga historia utmanat såväl äventyrslystna kompisgäng som professionella seglare från hela Europa. Så även i år. I startfältet återfinns bland andra jorden runt-kappseglaren Alex Thomson (England) och den tvefaldige Americas Cup-vinnaren och OS-mästaren Jochen Schümann (Tyskland).

ÅF Offshore Race arrangeras av Kungliga Svenska Segelsällskapet, besök deras hemsida för mer information och fullständigt evenemangsprogram: www.ksss.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *