Segrare i Tall Ship Race utsedd

Tall Ship Race gästade under ett par fantastiska dagar västskustmetropolen Halmstad. När alla fartyg kommit i hamn blev Halmstad också scen för utdelandet av de priser som förtjänats i samband med årets raceturnering.


Foto:

I helgen tog Halmstad emot de fantastiska fartygen som deltar i Tall Ship Race. Ankomsten blev bejublad och till sist var det hela 64 fartyg som angjorts i hamn. Halmstad stod som sista hamn för säsongen, och därmed blev också Halmstad platsen för prisutdelningen.

Vinnare
Totalt delades ett fyrtiotal priser ut till besättningar och individer som deltagit i själva regattan. Ett givet pris var priset till den totala vinnaren. I år gick utmärkelsen till Jolie Brise. Jolie Brise är en 22 meter lång kutter från England. Hon är byggd 1913 och var således snabbast på de etapper som utgrot Tall Ship Race för året. Besättningen har bestått av nio trainees och tre vuxna personer. Som god två kom estländska St. Iv och som trea kom det holländska fartyget Tecla. En etappvinnare för sträckan mellan Stavanger och Halmstad delades givetvis också ut. Även denna gång stod Jolie Brise som segrare.

Friendship Trophy
Men Tall Ship Race handlar inte lika mycket om att segla snabbt, som att segla väl. Det är därför naturligt att det mest prestigefyllda priset i tävlingen The Sail Training Internetional Friendship Trophy. Trofén delas ut till den besättning på Tall Ship Race som utmärkt sig vad gäller gott kamratskap sinsemellan. Dessutom ska besättningen varit extra duktiga på att skapa ett internationellt nätverk mellan seglatserna på tävlingen. Det prestigefyllda priset utses av kaptenerna ombord på de deltagande fartygen. Som vinnare för året stod det stolta manskapet på Wylde Swan, ett skepp som också blev etappsegrare i sin klass under vägen till Halmstad. Med i manskapet fanns även några av de 185 deltagande svenska trainees, som alltså fick emot medalj. 

Halmstads kommun
Även Halmstads kommun passade på att dela ut pris. Deras pris gick till Bästa Besättning i Crew Parade, en parad som arrangerades i samband med prisutdelningen under söndagen. Även om priset kanske inte gällde tävlingen i sig, var det ett roligt inslag i prisutdelningen och sporrade besättningarna lite extra inför marschen. Paraden blev som en hel karneval, och det är inte ovanligt i Tall Ship-sammanhang. Totalt deltog ett tusental besättningsmän i marschen. Åskådarna kunde njuta av en hel del färg och prakt, samtidigt som de också hade chansen att köpa hantverk och delikatesser på den Europeiska Marknaden.

Avgång
Avgången för Tall Ship Racedeltagarna kommer att ske måndag klockan 13.oo. Då lämnar alla vackra skepp hamnen samtidigt vilket kommer att ge en oförglömlig syn till de halmstadsbor och besökare som har chansen att blicka ut över havet. Kommunen rekommenderar utsiktspunkterna på Prins Bertils Stig. Evenemanget går under det vackra namnet Parade of Sail.

Mer information om resultaten för Tall Ship Races och händelserna i Halmstad finns att få på www.tallshipsraceshalmstad.se och www.sailtraininginternational.org.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *