Upplev Östersjöns vrakskatter på nära håll – från torra land

Res 300 år bakåt i tiden
Vintern 1709 ligger lastfartyget Anna Maria infruset i Dalarö hamn och väntar på att kunna ta sig loss för att fortsätta färden till Portugal med sin last av kopparplåt, järn och virke. Vaktmanskapet har dock tröttnat på att vänta och går i land för att besöka en krog, men gör misstaget att lämna eldstaden obevakad… Anna Maria kommer aldrig till Portugal. Hon avslutar sin resa där i Dalarö hamn och än i dag ligger hon kvar på havets botten och minner om svunna tider.

Anna Maria är bara ett av alla skepp som fått sin sista vila i vattnet utanför Dalarö. Området är känt för sina många välbevarade vrakskatter. Och snart kommer du med hjälp av en kameraförsedd undervattensrobot att kunna beskåda Anna Maria och hennes oturliga systrar, samtidigt som marinarkeologer berättar om vrakens spännande historia.

EU-projekt
Sjöhistoriska museet, som ingår i Statens maritima museer, har nyligen gjort en serie torrdykningstester med undervattensrobotar i syfte att hjälpa lokala entreprenörer att utveckla denna typ av verksamhet och framöver kunna erbjuda torrdykningsturer för allmänheten – inte bara i Dalarö, utan runt om i skärgårdsområdena. Tanken är att göra fornlämningarna tillgängliga även för dem som kanske inte själva vill dra på sig dykardräkten och bege sig ner under ytan och därmed också öka medvetandet om vattenmiljön i Östersjön. Testerna har utförts i samarbete med Haninge kommun och inom ramen av EU-projektet ”Shipwher”. De tre testgrupperna bestod av branschfolk, allmänheten (med personer mellan 5 och +75 år) samt politiker, press och folk från turismbranschen, som alla fick svara på enkätfrågor, kommentera och komma med förslag på förbättringar. Nu ska resultaten av testerna utvärderas och förhoppningsvis kommer man snart att kunna besöka Sjöhistoriska museet och bege sig ut på en spännande ”vraksafari” med fötterna på torra land.

Vill du se hur undervattensroboten fungerar kan du kika här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *