Victory Challenge satsar på America’s Cup 2007

Gamla Stans Yacht Sällskap tillkännagav idag att Victory Challenge är det sjunde syndikatet som fått sin utmaning godkänd för nästa America’s Cup. Det är den femte svenska utmaningen genom tiderna och för Victory Challenge är det den andra utmaningen i rad.

Victory Challenge representerar Gamla Stans Yacht Sällskap som godkändes som utmanare av försvararens yachtklubb, Société Nautique Genève, före den första tidsgränsen den 17 december 2004.

Gamla Stans Yacht Sällskap har uppdragit åt Victory Challenge att skaffa nödvändiga sponsorer, inleda processen av designen av tävlingsbåt för America’s Cup 2007 samt att rekrytera besättning och övriga medlemmar av teamet.

Tillkännagivandet idag skedde vid en pressfrukost med Gamla Stans Yacht Sällskap i klubblokalen på Skeppsbrokajen i Stockholm, samtidigt som ledningen bakom 32ª America’s Cup, AC Management, skickade ut sitt pressmeddelande från Valencia där nästa upplaga av världens mest prestigefyllda seglingsregatta avgörs.

Victory Challenge grundades av medie- och telekomentreprenören Jan Stenbeck inför America’s Cup i Auckland 2003. Han avled hastigt innan tävlingarna startade, men syndikatet genomförde tävlingarna för att hedra Jan Stenbeck och hans drömmar och visioner. Hans son Hugo Stenbeck anslöt till Victory Challenge och ledningen för syndikatet.

Victory Challenge vann 11 matcher – fler än något annat svenskt syndikat tidigare. I kvartsfinalerna slogs franska Le Défi Areva ut. Victory Challenge slutade som femma efter att ha besegrats av America’s Cup-finalisten från år 2000, italienska Prada, i nästa omgång som handlade om kampen om en av de sista semifinalplatserna.

– Vi är mycket entusiastiska över att Victory Challenge kommer att kämpa för America’s Cup på sin hemmakontinent Europa, säger Christer Salén, ordförande för GSYS.

– Vi har en stark grund att bygga vidare på från våra framgångar i Auckland, och jag ser fram emot när teamet tävlar igen för första gången i för-regattan i Valencia i juni. Jag är naturligtvis än mer glad över att vi får tävla i för-regattan i Malmö i augusti i år. Det blir första gången denna mest spektakulära av alla sregattor med dessa fantastiska båtar seglas i Sverige.

Victory Challenge inleder sina seglingar med för-regattorna i Valencia i juni tillsammans med minst sju andra utmanare och försvararen, schweiziska Aliinghi. Nästa pre-regatta äger rum i Malmö i månadsskiftet augusti/september och årets sista i Trapani, Sicilien, i månadsskiftet september/oktober.

Erfarenhet är en av de viktigaste delarna i en framgångsrik America’s Cup-utmaning. De båda båtar som byggdes för senaste America’s Cup, SWE-63 (Örn) och SWE-73 (Orm) kommer att användas för de obligatoriska för-regattor som äger rum under 2005 och 2006. Båtarna, designade av Mani Frers, är lika viktiga för träning och för tester.

Victory Challenge, denna gång initierat av Hugo Stenbeck, stöttas, bland annat, av två av Stenbeck-gruppens företag från förra utmaningen, mediekoncernen Modern Times Group och telekomkoncernen Tele2.

Avsikten är att bygga ett syndikat med sponsrande företag som ser möjligheterna med att världens mest pregistefyllda seglingstävling avgörs i Europa för första gången sedan 1851. De inbjuds att delta i ett sponsorskap som sträcker sig över tre år och kan tillvarata det enorma mediegenomslag som garanteras internationellt och som stärks ytterligare i de länder där Stenbeck-gruppen har sin närvaro.

Accepterade utmanare av Alinghi är i tur och ordning:
BMW Oracle Racing, USA
+39 Challenge, Italien
Team Shosholoza, Sydafrika
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Luna Rossa Challenge, Italien
K-Challenge, Frankrike
Victory Challenge, Sverige
Desafio Español, Spanien