Volvo Ocean Race firar 40 år med spännande fototävling

40 år av spänning
När Volvo Ocean Race gick av stapeln för allra första gången i Portsmouth den 8:e september 1973, då under namnet ”Whitbread Round the World Race”, var det nog ingen som kunde ana att tävlingen fortfarande skulle anordnas med samma engagemang och entusiasm 40 år senare. Idén till jorden-runt-racet kom från seglingsentusiasterna Guy Pearce och Anthony Churchill, vilka i sin tur blivit inspirerade av ensamseglaren Robin Knox-Johnston, som vann The Sunday Times Golden Globe Race 1969 och därmed blev den förste någonsin att ensam segla jorden runt. Till en början hade Pearce och Churchill svårt att hitta någon som ville anordna racet men efter många turer fick de till slut napp hos the Royal Naval Sailing Association. Sedermera anslöt även Överste Bill Whitbread, som kom att sponsra tävlingen.

Volvo Ocean Race – då och nu
I det första racet deltog 17 båtar med totalt 167 besättningsmän, varav de flesta var äventyrliga noviser som betalt för att få följa med. Skepparna var generellt sett erfarna, men konceptet var nytt och majoriteten av seglarna visste nog inte riktigt vad de gav sig in på. Båtarna var rustade för lyxliv snarare än tävling och tuffa väderförhållanden. Mat och vin konsumerades i mängder och vissa hade till och med en egen kock ombord. Tragiskt nog ledde detta också till att tre besättningsmän förlorade livet under det första racet. Ytterligare ett par dödsfall har skett under tävlingens historia, men genom åren har man också tagit lärdom av dessa incidenter, vilket bidragit till att sporten utvecklats och säkerheten har förbättrats. Idag lever besättningarna ganska spartanskt, samtidigt som båtarna har anpassats för att vara säkrare och mer effektiva att tävla med. Men även om mycket har hänt sedan starten så är Volvo Ocean Race fortfarande en av världens mest krävande seglingstävlingar. Och det finns nog inte mycket som går upp emot känslan av att ha klarat av en sådan utmaning!

”40 years, 40 stories” – utställning och fototävling
Under sin 40 åriga historia har Volvo Ocean Race samlat på sig mängder av minnesvärda ögonblick – och många av dem har fångats på bild. Därför firas 40-årsjubileet med en fotoutställning kallad ”40 years, 40 stories”, där det genomgående temat är ”människor” – d v s seglare, familj, vänner, publiken – och du. Under utställningen, som hålls på Volvo Ocean Race Museum i Alicante, Spanien, kommer arrangörerna att visa 39 foton – det 40:e är det kanske just du som har liggandes hemma i byrålådan. I samband med utställningen håller man nämligen en tävling där alla som någon gång lyckats knäppa av kameran vid rätt tillfälle under ett Volvo Ocean Race kan skicka in sina foton. Vinnaren har, förutom chansen att få sitt foto utställt tillsammans med de officiella bilderna, även möjlighet att välja mellan två olika priser – antingen en tryckt canvastavla av det vinnande fotot eller €200 att handla för i den officiella Volvo Ocean Race webshoppen!

Så tävlar du
Bilden ska porträttera något av den passion, engagemang och stolthet som gjort tävlingen till det den är idag. Så har du befunnit dig i publiken vid ett av hamnstoppen eller kanske rent av har familj eller vänner som deltagit i Volvo Ocean Race och vet med dig att du har ett äkta seglingsögonblick fångat på bild? Passa då på att skicka in ditt foto till: competition@volvooceanrace.com innan kl. 17:00 CEST, onsdagen den 27:e maj. Kanske blir det just din bild som får ta plats i utställningen och bidra till Volvo Ocean Race historia!

Fullständiga regler och villkor för tävlingen hittar du här: http://www.volvooceanrace.com./en/news/7095_Your-face-of-the-race.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *