1000-tals båtar på Nordens största båtmässa

När Allt för sjön 2007, Nordens största båtmässa, öppnar den 3 mars, finns över 1000 båtar på plats. Väldesignade italienska motorbåtar, amerikanska speedbåtar och sydeuropeiska moderna semesterbåtar möter nordisk båttradition i en mix som speglar den i dag mycket internationella svenska båtmarknaden. Motorer, tillbehör, fiskeredskap, kläder och allt annat för sjön, visas av över 500 utställare. Allt för sjön pågår mellan den 3 och 11 mars på Stockholmsmässan.


Båtlivet en stark trend
Allt fler människor söker sig ut på sjön. Naturupplevelser nära havet, rofylldhet och gemenskap med nära och kära är drivkrafter för det starkt ökade intresset för båtlivet. Bidragande är också de senaste årens fina somrar och konjunkturen. En följd av detta är att svensk båtproduktion går på högvarv och att ett stort antal utländska nya båtmodeller kommer in på den svenska marknaden. En stor del av dessa kommer att visas på Allt för sjön 2007.

– Vi ser den här trenden tydligt. De tre stora mässhallarna var fullbokade för flera månader sedan. Vi vet redan också att det blir flera världspremiärer med inslag från de flesta delar av världen, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Italienska läckerheter
Aldrig tidigare har så många, stora italienska daycruisers visats. Itama, Sessa, Azimut, Sarnico och Baia One är alla italienska varv som kommer att visa delar av sin produktion på mässan.

– Det här är båtar som håller mycket hög kvalitet och de flesta är riktiga läckerbitar för ögat, men också att köra. Storlekarna på de båtar som visas är runt 35 – 43 fot, säger Thomas Sandberg.

Ökat intresse för segling
I Alfa-hallen ligger de större segelbåtarna samlade. I år är de drygt 30 stycken. Alla de stora kända varven, som Beneteau, Jeanneau, Hanse, Elan och Bavaria m fl. finns med. Andra segelbåtar är Finnfire, Hunter och en ny engelskbyggd internationell tremans kölbåt. Även svenska klassiker som till exempel Folkbåten och Albin Express finns med vid segelbåtsbryggan.

Världspremiär
– En motorbåt som rönt stort intresse och som vi nu kan presentera i två versioner är Fjord Boats intressanta och nydanande båtar. Till mässan kommer Fjord 40 Cruiser som har världspremiär i Düsseldorf i januari. På Allt för sjön visas i två versioner; Fjord 40 Cruiser och Fjord 40 Open där den senare kommer att ha världspremiär hos oss, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Gamla skönheter
På Allt för sjön visas allt som namnet anger – allt för sjön. Så alla de senaste navigationsinstrumenten, sjökläderna och alla tänkbara tillbehör ställs naturligtvis ut. Med finns också de gamla vackra skönheterna i trä. I år är temat R-båtar på segelbåtssidan och Forslundsbåtar på motorbåtssidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *