37 båtar i Hallberg-Rassy Fun Regatta

19-21 augusti seglades den fjärde Östersjöbaserade Hallberg-Rassy-regattan. Seglingen lockade rekordmånga HR-båtar, 37 stycken. Seglingarna bjöd på både tuffare vind, mellanväder och riktigt lätt vind.


Andra färdigheter än snabb segling viktiga

Inriktningen för årets seglingar var i ännu högre grad än tidigare att ha roligt tillsammans och träffa andra HR-ägare. Det är inte utslagsgivande att bara kunna segla snabbast. Lika viktigt är att ha goda kunskaper om vin och att kunna bedöma hur snabbt andra människor vinschar. Viktiga delmoment i tävlingen var nämligen dels att gissa rätt vinsort vid en vinprovning. Dessutom fanns en original America’s Cup träningsgrinder, där man fick prova på simuleringen att vinscha upp ett storsegel till en America’s Cup båt. Sedan fick varje besättning gissa tiden för två vältränade 15-åriga seglare. Den som gissade dåligt, fick många straffpoäng. Den som gissar bra, men inte seglar lika snabbt, har ändå en chans att vinna! Alla vände hem med ett pris i någon form.

Både nybyggen och oldtimers placerade sig bra

Man seglade i fyra olika klasser; upp till 38 fot och däröver, med och utan spinnaker/gennaker. Dessutom ett totalpris där vinprovning och vinschning vägts in. Man seglade efter ett handikappsysetem, som gjorde att både gamla och nya båtar skulle ha chans att placera sig bra. Många trodde att nya HR 37:an fått ett alltför ”snabbt” handikapp som båten inte skulle kunna segla upp till. Men det gjorde den med besked. Klassen upp till 38 fot med spinnaker vanns nämligen av svensken Claes Österlind i en HR 37. Klassen upp till 38 fot utan spinnaker vanns av den 25 år gamla HR 38:an Paul Schmidt. Klassen 39 fot och uppåt med spinnaker vanns av HR 53:an Ikarus. Klassen 39 fot och upp utan spinnaker av HR 39:an Gitti. Totalsegrare, med vinprovning och vinschning invägd, blev den 15 år gamla HR 42:an, rattad av tysken Dr H Gatermann, som visade sig inte bara vara seglare utan också en god gissare och en vinkännare av rang.

Seglingarna gick i Neustadt i Lübecker Bucht. Utgångspunkten är Ancora Marina, en fullservicehamn, där det tyska HR-försäljningskontoret också ligger.

HR-regattor förekommer även i Holland, England, Italien, på USA:s västkust samt USA:s östkust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *