Hjälmare kanal – Sveriges äldsta kanal

Många av oss som har båten i Hjälmaren tar varje år båten genom Hjälmare kanal ut i Mälaren och vidare ut i Stockholms skärgård tänker kanske inte på vilken fin kanal vi passerar. 

I somras träffade jag på en dansk som seglat från Själland, där han har sin hemmahamn, hit till Hjälmaren. När vi satt i min sittbrunn och jag gav honom lite tips om fina hamnar berättade han om sina seglingar. Eftersom han var en riktig långseglare och varit på de flesta platser i Sverige kände han till det mesta. I sommar ska han vara ute i 3 månader med sin fru och sina två små flickor.
På vägen genom Hjälmare kanal hade han stannat till en natt vid Hjälmar Docka. Där träffade han på en fransman som också njöt av den underbara naturen. De var både överens om att detta måste vara paradiset på jorden.Kanal Caféet vid gravudden

 

En annan som åker denna väg två gånger varje sommar under nu 22 år blir ju förvånad, men fint är det. Det finns något som kallas hemmablind och det är bra att man får upp ögonen också.
Du som inte provat på kanalen så gör det någon gång du kommer nog inte att ångra dig.Gravudden är ett populärt utflyktsmål

 

 


 

En bra länk är www.hjbf.se är kan du läsa lite mer om kanalen och Hjälmaren.

Mer information på Båtsidans gästhamnsguide Hjälmare Kanal

Taggar: , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *