America’s cup-båten Örn på väg mot Valencia

Så är den på väg mot Valencia – svenska Victory Challenges America’s Cup-båt Örn (SWE-63). Hon lastades ombord på ett fraktfartyg i hamnen i det idylliska Lysekil norr om Göteborg idag. Inom en vecka är Örn framme i America’s Cup-hamnen i Spanien. Inom ytterligare en vecka ska hon vara sjösatt.Transport av Örn till Valencia från Lysekil.
Foto: Bobbo Lauhage/Victory Challenge

Örn har under den senaste månaden byggts om och anpassats efter de nya klassregler som gäller för 32a America’s Cup.

Båtklassen för America’s Cup har förändrats sedan Auckland, och den nya versionen tillåter mer segelyta, en lättare båt, med djupare köl, med samma stabilitet som tidigare. Resultet blir en lättare, snabbare båt som är “turbo-laddad” för 32a America’s Cup.

Victory Challenges båtdesigner Mani Frers har ansvarat för den förändrade designen för att göra det möjligt för Victory Challenge att delta i de obligatoriska förregattorna i sommar, i Valencia i juni, i Malmö i augusti/september och i Trapani på Sicilien i september/oktober.

Ombyggnadsarbetet har letts av Victory Challenges varvsansvarige Sam Murch och det har ägt rum i samma varvslokal på det gamla varvsområdet Lindholmen i Göteborg där Örn och Victory Challenges andra båt Orm (SWE-73) bygges inför America’s Cup i Auckland 2002/2003.

På Lindholmen lastades den 20 ton tunga bulben på en långtradare och Örn på ytterligare en långtradare tidigt i morse.

Strax efter åtta lämnade transporten med nödvändiga följebilar Göteborg för färd på E6an upp mot Uddevalla och därefter in mot Lysekil, en av de mest populära semesterorterna på den svenska västkusten.

I en kylslagen och regnig hamn väntade det norska fraktfartyget Lystind, 101 meter långt. Örn och bulben lyftes över med kran, vilket också skedde med de master och de containtrar som fraktats upp dagen före.

Senare i dag lämnade Lystind Lysekil med destination Dundee, Skottland och därefter vidare till Bilbao, Spanien. Från Bilbao fraktas Örn åter på långtradare, med America’s Cup-hamnen i Valencia som slutmål.

Där väntas Örn ankomma i slutet av nästa vecka, då Victory Challenges besättning, under ledning av seglingsansvarige Magnus Holmberg, ska vara på plats – och ytterligare en vecka senare sjösätts America’s Cup –båten och träningen inför första för-regattan kan inledas.

Victory Challenge vann 11 matcher i America’s Cup senast – fler än något annat svenskt syndikat tidigare. I kvartsfinalerna slogs franska Le Défi Areva ut. Victory Challenge slutade som femma efter att ha besegrats av America’s Cup-finalisten från år 2000, italienska Prada, i nästa omgång som handlade om kampen om en av de sista semifinalplatserna.

32a America’s Cup avgörs i Valencia 2007.
Men samtliga måste delta i för-regattorna som inleds redan den 16 juni i år, i just Valencia. Nästa äger startar den 25 augusti och pågår till den 4 september – i Malmö. Årets tredje äger rum i Trapani på Sicilien, från den 29 september.

Totalt finns det denna gång 11 utmanare. Försvarare är världens mest prestigefyllda seglingstrofé är schweiziska Alinghi.

Victory Challenge stöttas bland annat av två av Stenbeck-gruppens företag från förra utmaningen, mediekoncernen Modern Times Group och telekomkoncernen Tele2.

Avsikten är att bygga ett syndikat med sponsrande företag som ser möjligheterna med att världens mest pregistefyllda seglingstävling avgörs i Europa för första gången sedan 1851. De är inbjudna att delta i ett sponsorskap som sträcker sig över tre år och kan tillvarata det enorma mediegenomslag som garanteras internationellt och som stärks ytterligare i de länder där Stenbeck-gruppen har sin närvaro.

Accepterade utmanare av Alinghi är i tur och ordning:
BMW Oracle Racing, USA
+39 Challenge, Italien
Team Shosholoza, Sydafrika
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Luna Rossa Challenge, Italien
K-Challenge, Frankrike
Victory Challenge, Sverige
Desafio Español, Spanien
Mascalzone Latino – Capitalia Team, Italien
United Internet Team, Tyskland
China Team, Kina