Andraplacering för Tre Kronor i första etappen av The Tall Ships' Races

Tre Kronors kapten, Allan Palmer, från Åland, är en av de mest erfarna segelfartygskaptenerna som deltar i The Tall Ships’ Races och är även den som ritat och dimensionerat Tre Kronor. Palmer har tillsammans med sin duktiga besättning, och ungdomar från Fryshuset i Stockholm, Göteborg och Malmö, seglat Tre Kronor i tätposition genom hela den första etappen. Så det var kanske lite trist att förlora precis på målsnöret. Men det viktigaste med Tall Ships’ Races är egentligen inte att vinna, utan hela konceptet bakom tävlingen.

Många av de ungdomar som har varit med ombord på Tre Kronor kommer från utsatta miljöer och ett av målen med seglingen har varit att ge dem en positiv och stärkande upplevelse som de kan bära med sig. Den erfarenhet som samarbetet ombord ger, tillsammans med känslan av gemenskap och samhörighet som uppstår när man jobbar tillsammans för att nå ett mål, kan vara ovärderlig för den som haft en tuff uppväxt. Något som också visat sig i ungdomarnas entusiasm och engagemang ombord. Genom att låta ungdomarna delta i racet vill man inte bara ge dem möjlighet att träffa nya människor och uppleva nya platser, utan hoppas också inspirera dem till att växa och finna sin plats i samhället. Under kommande etapper är det ungdomar från Marina Läroverket och Cirkus Cirkör som kommer att vara med ombord.

Förutom att engagera ungdomarna seglar Tre Kronor även till förmån för Östersjöns framtid. Tre Kronors deltagande i Tall Ship’s Races utgör en betydande del av Initiativet Hållbara Hav. Ett projekt som syftar till att inspirera och skapa intresse för miljön i Östersjön och aktivt arbeta för ett friskare hav och en hållbar utveckling i områdena kring Östersjön. Under seglingen har Tre Kronor även i uppdrag att ta vattenprover för Stockholms Universitets räkning. Dessa prover kommer sedan att analyseras för att kontrollera halterna av drygt ett hundratal läkemedel samt rester av UV-filter från solskyddsprodukter. Detta för att få en överblick av hälsoläget i Östersjön. Analysresultaten kommer att presenteras vid Initiativet Hållbara Havs seminarium i konferenslokalen Kolskjulet på Kastellholmen den 5:e september.

Initiativet Hållbara Hav startade 2001 med välsignelse från Tre Kronors gudmor, Kronprinsessan Viktoria. Idag är det flera företag som stödjer initiativet, däribland huvudpartnern TeliaSonera. Den som är intresserad kan läsa mer om Initiativet Hållbara Hav på: www.hallbarahav.nu

Fotograf/Källa: Carolina de la Fé

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *