Vill du segla med Tre Kronor af Stockholm?

Tidigare i veckan berättade vi om briggen Tre Kronor af Stockholm, Tall Ships’ Races och Initiativet Hållbara Hav. Och vi tänkte fortsätta lite på temat Tre Kronor även denna gång. För den som är intresserad av detta ståtliga fartyg finns nämligen möjlighet att själv vara med och segla. Andra helgen i augusti kommer briggen att lägga till i Landskrona och då kan alla som vill gå ombord och se sig omkring – och även följa med ut på seglats och själv vara med och dra i tamparna.

Tre Kronor avslutade den första etappen i The Tall Ships’ Races som tvåa i Klass A. Första platsen kapades av den norska barken Statsraad Lehmkuhl, som snuvade Tre Kronor på segern mer eller mindre på mållinjen. Men trots den aningen snöpliga andraplaceringen bevisade Tre Kronor återigen vilket välbyggt och sjövärdigt skepp hon faktiskt är. Hon seglade galant genom det tidvis hårda vädret och slog därmed värdiga motståndare som Mir, Christian Radich och Georg Stage, som alla är legendariska i Tall Ships’-sammanhang.

Vill du ha chansen att segla med Tre Kronor så ska du bege dig till Landskrona den andra helgen i augusti. Då kommer nämligen briggen att lägga till i Landskronas hamn och bjuda på öppet skepp. Det kommer också att finnas möjlighet att följa med på en seglats i Öresund – både lördag och söndag. För den som vill åka på en längre tur blir det dessutom en heldagssegling till Falsterbo på måndagen. Ombord kommer besättningen att berätta om fartyget och hur riggen fungerar och alla som vill får hjälpa till att segla fartyget. Och det är hela 735 kvadratmeter segel som ska manövreras, så det finns gott om tillfällen att vara med och dra i tamparna.

Landskrona blir första stoppet för Tre Kronor efter att hon avslutat Tall Ships’ Races, där hon just nu ligger total-nia efter förra veckans andraplacering i Klass A. Av totalt hundra fartyg och större båtar som deltar i Tall Ship’s Races är en niondeplats inte fy skam, men vi hoppas så klart på höga placeringar även i de kommande etapperna.

Under Tre Kronors besök i Landskrona kommer Initiativet Hållbara Hav också att visa miljöutställningen ”Östersjön – vem bryr sig…”. Utställningen handlar bland annat om nedskräpningen i haven och vilka gifter som vi faktiskt släpper ifrån oss, många gånger utan att tänka på det, via kläder, solskyddsprodukter och båtar. I samband med briggens besök firas även Havets Dag i Landskrona, dessutom sammanfaller Idrottsfesten samma helg. Är du intresserad av båtar, hav, miljö och sport kan det med andra ord vara en idé att boka in helgen den 17:e augusti i kalendern.

Fotograf/Källa: Anton Stenros