”Årets Segelbåt” – nytt inslag på Göteborgs Båtmässa 2013

När Göteborgs Båtmässa går av stapeln andra lördagen i februari nästa år, finns ett nytt spännande inslag på programmet. Under nästa års båtmässa kommer man nämligen att introducera ”Årets Segelbåt”. Initiativtagaren till detta pris är seglaren och båttestaren Curt Gelin, som anser att det är på tiden att skandinaviska segelbåtar får den uppmärksamhet de förtjänar.


Foto:

Varför införa ”Årets Segelbåt”?
Många svenska och skandinaviska segelbåtar, speciellt då från mindre varv, har tråkigt nog kommit lite i skymundan på den europeiska marknaden och Curt Gelin vill gärna se att även dessa får en chans att ta sin plats på kartan. ”Under mina år i juryn för European Yacht of the Year såg jag hur en del mindre varv i Sverige och Danmark med nya intressanta båtar inte tog sig till testerna i Ijmuiden eller Barcelona och därför inte kunde komma ifråga. Med Årets Segelbåt får alla nya segelbåtar som säljs i Sverige samma förutsättningar när testerna sker i våra vatten”, säger han om anledningen till priset.

Även projektledaren för Göteborgs Båtmässa, Bengt Wallin, är entusiastisk. ”Göteborg är Sveriges seglingshuvudstad så vad är naturligare än att Årets Segelbåt utses på Västkusten. Båtmässan inleder båtsäsongen och med Årets Segelbåt vill vi locka nya och fler besökare med bl. a prisutdelningen inför publik. Vi vill också medverka till att skapa en god tradition i samma stil som Årets Båt i andra länder.”

Alla båttyper får samma chans
Årets Segelbåt kommer att utses i tre olika kategorier – lyxbåtar, prestandabåtar och familjebåtar – allt för att ingen båt ska gå obemärkt förbi. Men kategoriindelningen har även gjorts för att bedömningen ska bli så objektiv som möjligt – det kan ju vara svårt att göra en rättvis jämförelse mellan en familjebåt och en lyxbåt, eftersom de oftast har helt olika standard. En jury kommer först att nominera tre kandidater inom varje kategori, sedan kommer alla båtar att testseglas och bedömas efter fem olika kriterier: nytänkande, design, kvalitet, prisvärdhet – och så klart seglingsegenskaper.

Juryn – en brokig skara
Juryn, som är en mångsidig samling båtfolk – alla med olika inriktningar och erfarenheter, består av: initiativtagaren Curt Gelin, Jacqueline Widström, som är projektutvecklare på Svenskt Marintekniskt Forum, storseglaren Bert Andersson, Mats Hovde, säljare och projektkoordinator för Båtmässan i Göteborg, samt båtkonstruktören Rolf Eliasson och webbredaktören Lena Jexby. Juryn kommer själv att utföra alla tester av de nominerade segelbåtarna. Allt för att få bästa möjliga förutsättningar för att besluta vilken båt i varje kategori som blir ”Årets Segelbåt”.

Det stora avslöjandet
Vinnarna i varje kategori kommer att presenteras under mycket pompa och ståt på Göteborgs Båtmässa, som pågår mellan den 2 och 10 februari 2013. Men för dig som är nyfiken, kan vi avslöja att du redan i månadsskiftet mellan augusti och september i år, kan hålla utkik efter vilka tre båtar som har nominerats i varje kategori.

Planeringen redan igång
Förutom ”Årets Segelbåt, kommer det ju så klart även att bjudas på ett stort utbud av olika båt- och vattenrelaterade aktiviteter under mässdagarna – som till exempel kulinariska upplevelser, intressanta utställningar, spännande tävlingar och inspirerande föredrag om båtar och båtliv. Hela 67 000 personer besökte båtmässan i Göteborg 2012 och under mässan lanserades även över 20 nya båtmodeller. Just nu jobbar arrangörerna intensivt för att nästa års båtmässa i Göteborg ska bli ännu större och bättre än årets – och man räknar med att över 300 utställare, av såväl motorbåtar som segelbåtar och tillbehör, ska finnas på plats för att visa upp sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *