Se över din båtförsäkring inför sommaren

Under 2011 fick Sjöassistans in närmare 1 500 anmälningar från nödställda båtägare i behov av assistans. Men fler än 200 av dessa avstod från bogseringshjälp när de fick veta hur mycket det skulle kosta. De saknade nämligen försäkring som innefattade assistans.


Foto:

Många saknar assistansförsäkring
Innan du ger dig ut på sjön i sommar kan det vara en god idé att se över din båtförsäkring så att assistans ingår. Annars kan det bli en onödigt dyr affär om du t ex får motorhaveri eller kapsejsar och måste begära bogsering. Av de båtägare som kontaktade Sjöassistans om hjälp förra året, saknade fler än var fjärde assistansförsäkring – endast 179 stycken av dessa valde i slutändan att anlita assistans – resten avstod på grund av kostnaden.

Dyrt med bogsering utan försäkring
En del kanske rent av struntar i försäkringen för att den inte känns ”nödvändig”, men många är förmodligen inte ens medvetna om hur mycket det kan kosta att få assistans på sjön. Om man redan befinner sig i en trist situation kan summan komma som en chock. Utan rätt försäkringsskydd, kan du nämligen få punga ut med så mycket som 16 000 kronor för en helt vanlig bogsering. Och det ur egen ficka! Det är pengar som man förmodligen inte kastar upp i en handvändning – i värsta fall måste man kanske avstå från hjälp man verkligen behöver för att man inte har råd. ”Förutom att det försämrar sjösäkerheten markant, så tar det bort en del av glädjen och det positiva med båtlivet om man inte kan få hjälp utan att bli ruinerad.” säger Jens Johansson, VD för Sjöassistans ägarbolag NMSS. ”Uppmaningen är därför självklar – se över ditt försäkringsskydd så att assistans ingår i din båtförsäkring”, avslutar han.

Öka tryggheten med rätt försäkring
Med rätt försäkringsskydd kan du känna dig tryggare både ekonomiskt och ute på sjön, eftersom du vet att du kan få hjälp om du behöver – utan att bli pank på kuppen. Att strunta i försäkringen och försöka fixa allt på egen hand om olyckan är framme är däremot inte att rekommendera.”Dagens moderna båtar och dess utrustning kräver helt andra resurser och kunskaper än tidigare i händelse av skada eller haveri. Ju fortare en båt och dess besättning kan få assistans, desto lägre blir kostnaderna för alla och tryggheten ökar. Därför uppmanar jag båtägare att se till så att de har en assistansförsäkring”, säger Krister Ek, VD för Nordisk Yacht Assurance.

Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *