Årets Segelbåtar 2013 utsedda

Av ett 30-tal nya båtar som kom ut under förra året nominerades tre båtar i varje kategori. Dessa provseglades sedan av juryn själva och bedömdes utefter kriterier som design, nytänkande, inredning, byggkvalitet, utförande, pris och seglingsegenskaper. De nominerade båtarna i respektive klass var:

Performanceklassen:
•Life 7,5 – en svensktillverkad, sportig liten goding från Life Yachts Group i Göteborg.
•Xp 38 – en stilren och elegant båt med goda seglingsegenskaper, snygg inredning och schyssta utrymmen, från danska X-Yachts.
•Comet 31 – en smidig båt med sportig känsla, bra utrymmen och lågt pris, från italienska Comar.

Familjeklassen:
•Delphia 31 – en pigg familjebåt med rejäla utrymmen, bra standard och snygg inredning från polska Delphia Yachts.
•Dufour 335 Grand Large – en rymlig familjebåt med extra allt från franska Dufour Yachts.
•Linjett 34 – en svensktillverkad familjebåt med traditionellt utseende, hög standard och många finesser från Rosättra Båtvarv.

Lyxklassen:
•Hallberg-Rassy 412 – en stor, snabb och snygg lyxbåt med mycket teknik och innovativa detaljer från svenska Hallberg-Rassy.
•Swedestar 415 – en kärleksfullt byggd lyxbåt med snygga linjer och hög finish från Swede Star Yachts.
•Oyster 46 – en elegant, högklassig 46-fotare från brittiska Oyster Marine.

Och vinnarna är…

Lyxklassen – Hallberg-Rassy 412
I Lyxklassen var det svenska Hallberg-Rassy 412 som tog hem segern med motiveringen: ”Störst, snabbast, mest teknisk och tänjd för att ge mycket, är Hallberg-Rassys första stora båt med aktersittbrunn. Med seglingsegenskaper nära en performancebåt tar den bra båtar för långa resor till en helt ny nivå. Nyast är parkeringshjälp, knappsegling och allt i ett skärm på piedestalen, som gör att båten imponerar på innovation.” Juryns sammanfattning på diplomet löd: “För kreativ förnyelse av lyxbåtskonceptet”.

Familjeklassen – Dufour 335 Grand Large
I Familjeklassen vann franska Dufour 335 Grand Large och när Curt Gelin delade ut priset på Båtmässan nämnde han bland juryns motiveringar: ”rymlig, snygg, fräsch, mycket praktisk båt med dubbla rattar och nedfällbar badbrygga”.

Performanceklassen – Xp 38
I Performanceklassen var det danska Xp 38 som kammade hem första priset med motiveringar som:
”Superb seglingskänsla, stilren design, överlägset utförande, ”value for money”, bra genomförd och toppfinish på kompositdetaljerna – en synnerligen attraktiv båt att gratulera till”.

Hederspris – Life 7,5
Hederspriset för innovation gick till svenska Life 7,5 med motiveringen: ”Ett nytt, lovande, sportigt, smålyxigt, toppmodernt koncept för en bred krets av seglare till ett förmånligt pris”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *