Båtägande – en njutbar kostnad

Längtar du också till sommarens sol på böljan den blå? Går du kanske till och med i båtköpartankar? Här får du tips och råd att fundera över om du vill äga en egen båt.

I denna snörika vinter är det lätt att drömma sig bort. Vi är många som redan drömmer oss bort till dagar fyllda av solglittrande blåa böljor, lukten av tång och diesel och sköna strandhugg vid kobbar och skär. Tre av fyra svenskar längtar efter att komma ut på sjön under vår härliga och vackra sommar. Men det är faktiskt bara knappa 40 procent som har en egen båt. Det kan bero på att drömmen om en båt för en del är trevligare än att äga en i verkligheten. (Siffrorna kommer från Sweboat).

Stort åtagande 
För dig som går i båttankar gäller det att tänka igenom beslutet ordentligt. Finns de resurser och den tid som krävs för att hålla en egen båt? Kommer båten att användas tillräckligt mycket? För den sm bara vill ut några dagar om året kan hyrbåtar och möjligheten att låna vänners båtar vara ett mycket bättre alternativ. För andra är båten i sig en hobby. Då är det en egen båt som gäller.

Köpa båt
Det finns båtar i alla prisklasser och för mängder av olika användningsområden. För att hitta rätt båt gäller det att tänka igenom det egna behovet ordentligt. Det är också bra att fundera ut en budget och att fundera på om det ska bli en ny eller en begagnad båt. En begagnad båt som är relativt ny kan bli en bra affär. En äldre begagnad båt som inte underhållits ordentligt kan däremot kosta stora pengar att underhålla.

Äga en båt
Hur ljuvligt det än är att tuffa omkring kobbar och skär under sommartid kräver en båt sin man året om. När båtköpet väl är i hamn, bokstavligt talat, gäller det att ha ordnat en hamnplats åt verket. Det finns mängder med marinor att välja mellan och de flesta hamnar tillhör båtklubbar. Där går det att ordna såväl sommar- som vinterplats till ett rimligt pris. I de stora städerna är det ofta kö till platserna och båtklubbarna kräver ofta en viss insats från sina medlemmar för att båten ska få hållas på klubbens område. Det gäller att engagera sig i föreningen, gå vaktnätter och ställa upp på städdagar.

Båtunderhåll
Även underhållet kostar pengar. Motorn och skrovet behöver översyn med jämna mellanrum och en båttvätt är en omfattande historia om båten är någorlunda stor. Navigeringsinstrument, segel köksmaskiner, dynor, fendrar, tampar och mycket annat behöver bytas ut med jämna mellanrum. Allt på båten kommer förr eller senare att bytas ut, för att båten ska hållas fräsch och fin. Som tur är finns en bra andrahandsmarknad och det går att göra fynd på nätet.

Vinterförvaring
En båt är en kostsam historia, särskilt under vintertid. Varven tar bra betalt för att ta hand om båten när den är på land. Kostnaden beror till stora delar på att det är då underhållet på båten sker och båten behöver förvaras säkert. Sådant är inte gratis. Båtklubbarnas förvarignsplatser är då klart billigare, men kräver en insats från båtägaren själv. Här behövs både båtbockar och täckställning, vilket båda kostar en slant. Alternativet är att hitta plats för båten på en tomt. Då behöver båtägaren göra hela jobbet själv, eller ta hjälp av snälla vänner och släktingar.

Båtförsäkringen
Sist men inte minst gäller det att komma ihåg att försäkra båten ordentligt. Det finns egentligen inga lagkrav på att båten ska vara försäkrad vid färd, men då en båt är en stor investering som kräver tid är försäkringen en billig investering för att skydda egendomen. Försäkringar för båtar kan tecknas både hos specialiserade bolag och hos de mer allmänna försäkringsbolagen. De olika bolagen har ofta olika villkor och priser och det går att spara pengar genom att jämföra olika båtförsäkringar.

 


Foto: En egen båt är både krävande och roligt.

Taggar: , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *