Båtlivet – en sund folksport

Båtar och svenskar verkar har en unik relation. Det visar en stor båtlivsundersökning som förra året genomfördes av Transportstyrelsen. Vi använder mer än gärna båten när semester är här,och den gör oss gott. Båtlivet hjälper och satt bli gladare och sundare individer.


Foto:

Båten har en stor betydelse för de flesta svenskar. Det visar den stora undersökning som Transportstyrelsen lät göra över båtlivet och dess betydelse förra året. Den visar på en hisnande utveckling av båtlivet sedan den förra undersökningen gjordes, år 2004. Antalet fritidsbåtar har till exempel ökat med hela 23 %, och siffran över hur många som vistas i fritidsbåt har ökat med hela 39 %. Och framtiden, den ser ljus ut för båtfolket.

Grundfakta
Det finns över 880 000 privata små fritidsbåtar landet runt och de brukas av 1,8 miljoner resenärer. Av dessa är en femtedel såpass stora att de kan övernattas i. Det var siffror från förra året det. I år har väder och vind, samt den goda ekonomin i landet, gjort att minst lika många, om inte fler, begett sig ut i de svenska farvattnen. De allra flesta båtar finns på östkusten. Här ligger över 28 % av landets båtar. Näst största båtområdet är inlandet. De används främst för dags- och fisketurer.

Många övernattningar
Att båtlivet är aktivt i landet råder ingen tvekan om. Vi använder båten som färdmedel – och som övernattningsställe. Totalt gjordes 5,7 miljoner övernattningar i båtar i hamnarna. De flesta som sover i båten väljer en lugn och fredlig naturhamn som sin övernattningsbas. Alternativet är att välja en av de 1500 småbåtshamnar som finns. Där spenderades 531 123 båtnätter. Då fler får plats i samma båt räknas det som näst intill 1,5 miljoner gästnätter.

Påverkar positivt
Vatten påverkar oss människor. Det gör båtar också. För mängder av semesterfirare är båtlivet lika med frihet och lycka. Hela tre av fyra upplever att tillvaron i en båt också påverkar den mentala och fysiska hälsan i rätt riktning. Det finns de som säger emot, men det är riktigt få. 1,1 % anger att båten påverkar hälsan negativt. Sju av tio säger sig inte vilja bli av med sin båt. Det är framför allt den redan nämnda friheten, den vackra naturen och den så rogivande tystnaden som gör att vi mår bra i båten. Vädret spelar också givetvis en avgörande roll. Det är också många som värnar om sin hälsa när de är ute på sjön. 80 % av de som intervjuats uppgav att de hade flytväst eller motsvarande med sig till alla passagerare.

Om undersökningen
Undersökningen utfördes på uppdrag av Transportsstyrelsen av Mind Research. Undersökningen bygger på telefonintervjuer. Hela undersökningen går att läsa på http://www.transportstyrelsen.se/Global/Sjofart/Dokument/Fritidsbatar/Batlivsundersokningen_2010.pdf?epslanguage=sv


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *