Naturum Vattenriket en storsuccé

Naturum Vattenriket i Kristianstad har blivit en omedelbar succé. Redan det första halvåret har området lockat över 100 000 besökare. Här erbjuds god tillgänglighet i ett unikt område med mängder av vatten och naturupplevelser.


Foto:

När Naturum Vattenriket i Kristianstad öppnade sina portar fanns stora förhoppningar. Hela 40 000 besökare väntades in för den allra första säsongen. Men ingen hade räknat med den respons som blev verklighet. Det visade sig att intresset för Vattenriket var bra mycket större än så. Redan nu har Naturum Vattenriket räknat in över 100 000 besökare. Det gör området till en jättesuccé.

Biosfärsområde
Naturum Vattenriket är ett biosfärsområde. Det betyder att området är ett större landområde som inbegriper landskapsavsnitt som är särskilt värda att bevara och utveckla. Varje område utses av UNESCO och områdena samarbetar och nätverkar för att utbyta erfarenheter och kunskaper. Vattenriket omfattar ett område runt Helge å och här finns mängder med intressanta och sällsynta växter och djur. Det finns också en stor mängd unika inlandsstrandängar och området hyser norra Europas största grundvattenmagasin.
Naturum
Naturum Vattenriket är en vattenmiljö med unika upplevelser. Det har Kristianstad tagit fasta på. I tjugo år har Vattenriket planerats och utvecklats. Det har gett resultat. Tack vare epitetet biosfärsområdet har området gjorts tillgängligt för var och en som vill uppleva denna fantastiska natur. Mitt i Kristianstad finns Vattenrikets stolta besökscentrum. Det är en gedigen och modern byggnad med utsikt över en del av allt vatten som inbegrips i området. Utöver besökscentrum finns ett tjugotal andra fasta besöksplatser. Flera av dem är tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning. Var och en ger en unik möjlighet att uppleva vattenområdets natur och miljö. Det finns även många möjligheter att fiska i området. Ett fiskekort kan enkelt lösas och då går det att fiska i ett av de artrikaste fiskevattnen i hela Sverige.
Flodbåten
Turismen är en viktig del av Naturum Vattenriket. Det är meningen att området ska vara tillgänglit, utan att för den skull slitas på. Tvärtom. Det är en del av de bevarandeinsatser som görs. Ett av de mer uppskattade inslagen i Vattenriket är de safariturer som erbjuds. Det går att åka flodbåt och gummibåtar, buss och jeep. Under färden erbjuds guidning med fokus på utvecklingen av den kultur och natur som frodas i området och de har alla Naturens Bästa-märket. Det går också att paddla eller vandra i området och upptäcka naturen på egen hand. Flodbåtens färd kan också följas på nätet via Naturum Vattenrikets interaktiva hemsida.
Utbildning
Det är inte bara turister och besökare som drar nytta av Naturum Vattenrikets unika natur. I anslutning till området anordnas också en mängd olika utbildningar. Här finns utbildning att hämta på alla nivåer, från de allra minsta till universitets- och forskningsstuderande. Fasta platser för undervisning har byggts upp i våtmarkerna.
Rekordet
Det enorma antal besökare som redan kommit till området har garanterat Vattenrikets succé. Om det dessutom lyckas bli årets mest besökta Naturum alla kategorier återstår att se. Men det ser hoppfullt ut. Kristianstad är i år platsen för scouternas internationella jättemöte, där 38 000 scouter träffas och lever tillsammans. Flera av dessa lär passa på att uppleva Vattenriket under den veckan. De många scouterna föranleder ett naturmingel på Ekenabben den 29-31 juli. Då är alla välkomna.
Mer info om Naturum Vattenriket går att få på www.vattenriket.kristianstad.se/naturum/


Foto: