Bok: Navigering & sjömanskap

Nu när hösten och vintern är här är det rätt tid för att lära sig mer om allt som har med båtlivet att göra. Den här boken passar både för nybörjaren som ska ta Förarintyg och Kustskepparintyg, men även för dig som varit på sjön under många år och vill friska upp din kunskap. Det har hänt mycket på navigeringsinstrumentens utveckling på senare tid.


Författare: Jonas Ekblad och Börje Wallin
Förlag: Bilda förlag

1 Sjökortet
Här tar de upp allt om sjömärken och sjökort. Papper sjökort och deras tillförlitlighet ochelektroniska sjökort. Utmärkning av fiskeredskap och olika kartprojektioner.

2 och 3 Navigering utan instrument och Navigeringsinstrument.

4 Navigering med instrument
Här får du lära dig ”Död räkning”, Att lägga ut en kurs i sjökortet men även navigering mede-sjökort. Ett viktigt avsnitt är att det kan bli fel vid e-navigering och vad man ska göra då.Boken tar även upp missvisning, deviation, ström i svenska vatten, avdrift och pejling. Ävennavigering med radar och med lod finns med.

5 Instrumentkontroll
Kompensering, loggkontroll och Gps-kontroll lärs ut.

6 Mörkernavigering
Mörkerseendet och navigering med hjälp av fyrar är något som tas upp i detta kapitel.

7 Navigering i dimma

8 Väjningsreglerna
I detta viktiga kapitel tas upp vilka som har väjningsskyldighet. Hur stora fartyg manövrerasoch vad som gäller i trånga farleder. En viktig sak är manöver- och varningssignaler som detär viktigt att vi båtägare kan tyda eftersom det kan vara många skärgårdsbåtar som har detstressigt att hålla sin tidtabell.

9 Väder
Prognoser, lågtryck, högtryck, sjöbris och landbris är några av de saker som tas upp.

10 Lanternor och dagersignaler

11 Säkerhet och nöd
Vad som är redaransvar och befälsansvar är viktiga sakar att kunna. Alkohol till sjöss tarboken upp, men även hårt väder. Du som vill lära dig mer och ta kustskepparintyg finns merom hårt väder till havs.

12 Sjukvård och olycksfall
Här få du lära dig mer om den otäcka sjösjukan men även om den otäcka fästingen som finnsi mängd på olika platser i skärgården.

13 Miljö och människor
Hur påverkar båtlivet naturen och vad gäller när det bottenfärgerna, men även svall ochtoalettavfall.

14 Förtöjning och manövrering
Här finns en del tips på hur du ska kunna ta dig in till bryggan på ett säkert och tryggt sätt.

15 och 16 Utomlands med båt och aktuella författningar.
Jag har här bara tagit upp en liten del av vad som finns i denna gedigna bok. Det finnsmycket att lära sig även för den som varit på sjön under många år. Det finns även enövningsbok med många övningsuppgifter och även provfrågor för den som vill avlägga Förarintyg eller Kustskepparintyg.

 

Länkar:

Bildaförlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *